Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Влада продовжує захищати українців від тарифів, які сама ж і підвищила: згадали про тепло і гарячу воду

Влада вирішила захистити українців від зростання тарифів на тепло та гарячу воду меморандумом.

Фото ілюстративне.

Влада продовжує захищати українців від тарифів, які сама ж і підвищила: згадали про тепло і гарячу воду

Сьогодні під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулася нарада з питань тарифної політики у сфері централізованого теплопостачання

Влада вирішила захистити українців від зростання тарифів на тепло та гарячу воду меморандумом. Проте документ буде готовий не раніше 25 січня, передає УНН із посиланням на пресслужбу КМУ.

«Усі гілки влади об’єдналися, щоб захистити людей від неконтрольованого зростання тарифів. Ми цінуємо, що це спільне рішення з головами міст містить пункт про непідвищення тарифів на опалення й гарячу воду для українців. Вдячний всім учасникам наради за конструктивну співпрацю. У час коронакризи всім нам важливо підтримати наших громадян», — зазначив Прем’єр-міністр.

Влада вирішила захистити українців від зростання тарифів на тепло та гарячу воду меморандумом.

Як відзначили у КМУ, учасники зустрічі домовилися напрацювати проект спільного Меморандуму, який регламентуватиме наступні домовленості:

1.Тарифи на тепло та гарячу воду в цьому опалювальному сезоні залишаться незмінними.

2.Проведення спільної роботи над реструктуризацією заборгованості перед НАК «Нафтогаз», що утворилася через різницю між виручкою ТКЕ та тарифною виручкою (так звана «різниця в тарифах»).

3.Теплокомуненерго матимуть можливість укладати річні договори з НАК «Нафтогаз» за вигідною ціною.

«Нам вдалося досягти розуміння з центральною владою щодо необхідних кроків для недопущення кризи в системі теплозабезпечення населення та соціальних об’єктів», — зазначив голова Асоціації міст України Віталій Кличко.

Прем’єр-міністр за підсумками наради дав доручення Міністру розвитку громад та територій Олексію Чернишову, т. в. о. Міністра енергетики Юрію Вітренку, голові НКРЕКП Валерію Тарасюку, голові правління НАК «Нафтогазу» Андрію Коболєву до 25 січня за участю Асоціації міст України та заінтересованих органів державної влади підготувати та подати Кабінету Міністрів проект Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та гарячої води в Україні, повідомили у Кабміні.

Раніше Шмигаль заявив, що Кабінет міністрів України вирішив розробити річний газовий продукт і зафіксувати ціну на газ для населення на рік. При цьому верхня межа ціни газу фіксується на рівні не вище 6,99 грн за кубічний метр, вона діятиме на період карантину або до кінця опалювального сезону, тобто як мінімум до квітня.

«Тарифну» проблему влада взялася «терміново» вирішувати на тлі протестів.

Так, з 1 січня ціна на газ для населення підвищилася, що обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту.

18 січня Кабмін затвердив граничну ціну на газ у 6,99 грн за кубічний метр, що має знизити ціну на газ для населення до такого рівня. Згідно з урядовою постановою, ціна діятиме з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року.

Правда, ціна на газ від ГК «Нафтогаз України» становить 7,22 грн/куб. Тобто, анонсоване «30-відсоткове» зниження від Шмигаля лише на майже 3,2% або 23 копійки відрізняється від «нафтогазівської» пропозиції.

Також варто зазначити, що під час «термінового» вирішення питання «тарифної кризи» представники влади випустили з уваги тарифи на тепло та гарячу воду.

При цьому ще в грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%.

Telegram Channel