Пасинки — бокові пагони на центральному стеблі помідорів, коли досягнуть 5—6 сантиметрів, слід зрізати. На рослині має бути якомога менше «зайвих» листків, пагонів. Тільки тоді плоди на них дозріють на 8—10 днів раніше...
Пасинки — бокові пагони на центральному стеблі помідорів, коли досягнуть 5—6 сантиметрів, слід зрізати. На рослині має бути якомога менше «зайвих» листків, пагонів. Тільки тоді плоди на них дозріють на 8—10 днів раніше.
Чимало городників полюбляють високорослі помідори сортів Де-Барао, Гігант та інші. Рослини, які ростуть до двох-чотирьох метрів заввишки, можуть не дати в наших умовах хорошого врожаю. Варто простежити, коли головне стебло доросте до наміченої вами висоти, і на ньому утвориться 4—5 грон зав’язі, прищепити його. Або зрізати верхівку, залишивши над верхнім гроном два листки. Завдяки цьому можна прискорити дозрівання плодів, що зав’язуються. Пасинки не варто обламувати. Краще зрізати гострими ножицями, залишивши «пеньок». З цієї пазухи пагони більше рости не будуть. Пасинки видаляють через кожні 6—8 днів. Довгі (до 10 см) можна укоренити у воді і посадити. Якщо після висадки в грунт розсади помідорів ви підв’язали її до кілочків, то зараз, коли з’явилися плоди, треба перев’язати. Кілочок переставте на інший бік. Підв’язувати рослину слід «вісімкою», не притискуючи щільно до кілочка. Адже стебло не тільки тягнеться вгору, але й потовщується.