Чимало городників-аматорів помилково вважають дайкон літньою редькою. Це не так. Дайкон, хоч і родич її, але зовсім інша культура...
Чимало городників-аматорів помилково вважають дайкон літньою редькою. Це не так. Дайкон, хоч і родич її, але зовсім інша культура.
Його плоди соковиті, ніжні, практично позбавлені гострого присмаку. Дайкон родючіший, ніж редька, довго зберігається. Я готую з нього салати ще й у січні. Крім того, його молоде листя можна споживати. Воно йде на салати. Так само, як редиска і редька, дайкон містить солі калію, кальцію, вітамін С. Він чудово очищує печінку, нирки, розчиняє камені. До того ж невибагливий, може рости навіть на важких глинистих грунтах. Проте високий врожай коренеплодів можна одержати на легких, родючих грунтах. Окремі сорти дайкону виростають завдовжки до 50 сантиметрів. Насіння дайкону можна придбати у магазинах чи на ринках. У липні висівають його у грунт по дві-три насінини на глибину 3—5 сантиметрів. Відстань між рядками — 60—70 сантиметрів. Сходи з’являються на 5—7-ий день. При появі одного-двох справжніх листків у гнізді залишають більш розвинуту рослину, інші видаляють. Дайкон невибагливий до догляду — посіви треба прополювати, розпушувати. Через 40—70 днів можна буде збирати врожай. Оксана ГАРБАРУК. м.Луцьк.