Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Безробітний волинянин з підручних деталей виготовив гвинтокрил і створив на ньому небезпечну ситуацію

Чоловік порушив законодавство і постав перед судом.

Фото - ілюстративне.

Фото: bespilotnik24.ru

Безробітний волинянин з підручних деталей виготовив гвинтокрил і створив на ньому небезпечну ситуацію

Біда тільки в тому, що літальний апарат виявився без державних реєстраційних і опізнавальних знаків, не зареєстрований у Державному реєстрі цивільних повітряних суден України і без необхідних дозвільних документів на здійснення польотів

 Робота над створенням літального апарату тривала упродовж березня-травня 2020 на базі громадської організації «Авіаційно-технічний спортивний клуб «Крила Волині» в с. Лище Луцького району. Чоловік із заводських і саморобних деталей та агрегатів виготовив літальний апарат аматорської конструкції – автожир, оснащений крилами, лопатями та штовхаючим гвинтом, що приводиться в дію за допомогою двигуна типу «Rotax».

26 липня 2020 року волинянин перевіз автожир в с. Радовичі Турійського району, де  здійснив політ над полями, приватними житловими та господарськими будинками жителів цього населеного пункту, автомобільними дорогами сільського сполучення, електроопорами ліній електропередач. При тому не будучи працівником повітряного транспорту.

Згодом він здійснив посадку на злітно-посадкову смугу аеродрому на території місцевого фермерського господарства «Аміла» та, не вимикаючи двигун, перемістив літальний апарат впритул до воріт приміщення ангару, в якому розташований музей ретротехніки. В цей час сюди під’їхав автобус та приватні автомобілі з 20 екскурсантами, в тому числі дітьми, що саме виходили з транспортних засобів. Своїми діями льотчик-аматор створив реальну небезпеку для життя людей, які не були належним чином попереджені про появу літального апарату та пов`язані з цим можливі тяжкі наслідки.

Чоловік із заводських і саморобних деталей та агрегатів виготовив літальний апарат аматорської конструкції – автожир, оснащений крилами, лопатями та штовхаючим гвинтом, що приводиться в дію за допомогою двигуна типу «Rotax».

Незважаючи на те, що вказане повітряне судно не було підготовлено до польотів відповідно до експлуатаційно-технічної документації, волинянин здійснив на ньому щонайменше один політ, не зареєструвавши повітряне судно в установленому законом порядку і не мав реєстраційного посвідчення, сертифіката льотної придатності, не мав дозволу Державної авіаційної служби України на виконання польотів, не мав бортової документації, яка визначається авіаційними правилами України, не пройшов навчання, яке необхідне для виконання польотів, не отримав пілотське посвідчення. Крім того, він не погодив польоти шляхом організації зв`язку з органами обслуговування повітряного руху (ОПР) і органами управління Повітряних Сил Зборойних Сил України. Також він не застрахував у встановленому законом порядку відповідальність за можливу шкоду, заподіяну третім особам та не мав при собі чинного медичного сертифіката.

 За порушення правил безпеки польотів повітряних суден чоловік постав перед судом. Він визнав свою вину у вчиненні кримінального правопорушення та погодився сплатити призначений штраф  – 17 850 гривень.

Двомісний літальний апарат (автожир) із кабіною відкритого типу невстановленої марки, який знаходиться на території Турійського відділення поліції  повернуть власнику.

Ірина ПАСІЧНИК.

Джерело: Реєстр судових рішень
Telegram Channel