Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Житель Австрії заповів 2 млн євро французькому селу, де його переховували від нацистів під час Другої світової війни

Кошти, які пожертвував австрієць, використають на фінансування освіти та молодіжних проєктів.

Фото Цензор.НЕТ.

Житель Австрії заповів 2 млн євро французькому селу, де його переховували від нацистів під час Другої світової війни

Громадянин Австрії Ерік Швам заповів 2 мільйони євро французькому селу Ле Шамбон-сюр-Ліньйон, де під час Другої світової війни його разом із сім'єю врятували від нацистів і місцевих колаборантів

Про це пише Цензор.НЕТ.

Швам помер минулого місяця у віці 90 років. У 1943 році він прибув до села Ле Шамбон-сюр-Ліньйон, де хлопця та його родину сховали від нацистів. Очільник села сказав, що Швам залишив «значні кошти», проте його попередник на посаді розповів, що йдеться саме про 2 мільйони євро.

Працівниця департаменту з питань культури та комунікацій Деніз Валла заявила, що три тижні тому з керівництвом села зв’язався нотаріус і обговорив передачу грошей.

«Він (Швам. - Ред.) був дуже стриманим джентльменом і не хотів, щоб його жест широко розголошували. Про жертводавця мало що відомо, але ми провели невелике дослідження», - сказала вона.

Селищний голова зазначив, що кошти, які пожертвував австрієць, використають на фінансування освіти та молодіжних проєктів.

Зокрема, родина Еріка Швама була з Відня, його батько там працював лікарем. У 1943 році він прибув до Ле Шамбон-сюр-Ліньйона разом із батьками та бабцею. Після війни вони повернулись до Австрії, але в 1950 році Швам переїхав до Ліона (розташований неподалік села), де вивчав фармацевтику.

У Ліоні чоловік одружився і жив зі своєю дружиною, дітей у них не було. На час смерті Швам був вдівцем.

Реклама Google

Селищний голова зазначив, що кошти, які пожертвував австрієць, використають на фінансування освіти та молодіжних проєктів.

Село Ле Шамбон-сюр-Ліньйон відоме своїми «рятувальними операціями». Історія зі Швамом і його родиною не поодинока: під час Другої світової війни місцевий пастор та його дружина закликали жителів ховати єврейських біженців. Зрештою село стало притулком для тисяч біженців і центром опору. Ізраїль також наголосив на внеску жителів села.

Читайте також 98-річна італійка під час самоізоляції вирішила влаштувати генеральне прибирання і знайшла поштову облігацію на пів мільйона євро​.

Проте репутацію притулку Ле Шамбон-сюр-Ліньйон мав і до цього, така історія села розпочалась із переховування протестантів від переслідувань у сімнадцятому столітті. Ховались там люди й під час Французької революції, під час громадянської війни 1930-х в Іспанії тощо.

Telegram Channel