Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Страждають 60% перехворілих: що мучить людей після коронавірусу

Панічні атаки гірші за сам коронавірус.

Фото з відкритих джерел.

Страждають 60% перехворілих: що мучить людей після коронавірусу

Біда в тім, що за психічним здоров'ям пацієнта стежити майже нікому

60% тих, хто вже начеб-то здолав коронавірусну хворобу COVID-19, тепер бореться з іншим ворогом: панічні атаки, безсоння і навіть депресія. Це лише маленький список симптомів ще однієї нової недуги: постковідного синдрому.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Психологічний COVID

Такі пацієнти після хвороби не можуть повернутись до звичного життя навіть за тиждень, два, три. Руки тремтять. Сил геть немає. І радість від життя кудись зникла. Задишка, високий тиск, слабкість, висипання на шкірі та випадіння волосся. А ще те, що можно сприймати просто як хандру, цілком може бути симптомом серйозного і нового захворювання - постковідного синдрому.

Олег Попенко після того, як перехворів на COVID-19 і виписався з лікарні, буквально став заручником у себе вдома. Через постковідний синдром він боявся виходити з квартири. У нього почалося безсоння, а ще проблеми з пам'яттю. Олег каже, що зовсім себе не впізнає. І він такий не один.

Замикання мозку

«Коли ви бачите щоранку на екранах телевізорів – одужало стільки-то людей, то вважайте, що за два тижні 60 % щонайменше з цих людей матимуть проблеми зі здоров'ям», - каже лікар-пульмонолог Світлана Гук. 

В тому числі, психічним. Тисячі людей геть втратили працездатність через панічні атаки, депресію, тривогу. Їхнє життя руйнується, хоча тест на COVID-19 каже, що вони здорові.

Кандидатка наук, викладачка в Інституті фітотерапевтів міста Монпельє (Франція) Тетяна Балюк нині вивчає психологічний шлейф коронавірусу. Виявляється, що він вражає не лише легені, а й  центральну нервову систему и мозок.

Тисячі людей геть втратили працездатність через панічні атаки, депресію, тривогу. Їхнє життя руйнується, хоча тест на COVID-19 каже, що вони здорові.

«Він потрапляє до ЦНС через рецептори нюху. У головному мозку відбуваються процеси, які пригнічують роботу нервової системи. Яким чином це відбувається? Деякі нейрони просто замовкають. Вони між собою не спілкуються і не проводять сигнал», - пояснює Тетяна.

Це «мовчання нейронів» і є психічний розлад. Науковиця порівнює нервову систему з електрикою. Вважайте, після COVID-19 в організмі стається коротке замикання у багатьох кімнатах і під'їздах величезного будинку.

Мозковий туман

У медиків є страхи, невже після епідемії короновірусу на нас чекає ще одна - психологічна?

«Ті симптоми, які перераховуються в постковіді, вони дійсно мають хронічний відтінок. Наприклад, гіпертонічна хвороба або психічні розлади. Це, скорше за все, не гострий процес. Ми не маємо ще такого терміну спостереження над цими пацієнтами, щоб казати, що з ними буде за рік-два», - каже лікарка-пульмонологиня Світлана Гук. Зрозуміло одне –  чимшвидше почати долати нову проблему, то кращий буде результат. 

Як розпізнати «психологічний ковід». Якщо тест на COVID-19 негативний, але з'явилося безсоння, ложка в рот не лізе, зникло сексуальне бажання, натомість переповнюють якісь постійні тривоги і навіть страх без всякої причини, тисне в грудях і ніби зникла радість – знайте - це не настрій. Лікарі вже мають для цього конкретний діагноз і він цілком може перетворитися на трагедію.

«У багатьох людей виникають суїцидальні думки. Якщо ви довго будете ходити з панічною атакою, ви не зможете вийти з дому, поїхати на транспорті, піти до магазину», - пояснює психологиня Аліна Сальнікова.

Більш ніж серйозно поставитися до психологічних ускладнень у лікуванні короновірусної інфекції медиків змусили два самогубства хворих із коронавірусом, які вистрибнули з вікна київської лікарні у жовтні 2020 року за два дні. 

Читати також: Як зрозуміти, що ви непомітно вже перехворіли на коронавірус

Джерело: ТСН
Telegram Channel