Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Українцям платитимуть за викриття казнокрадів та хабарників

Викривачем корупції може бути кожен громадянин.

Фото Pixabay.

Українцям платитимуть за викриття казнокрадів та хабарників

В нашій державі з'явиться Єдиний портал повідомлень про корупцію

У четвер, 4 лютого, Верховна Рада підтримала запуск в Україні Єдиного порталу повідомлень про корупцію. Законопроект №3450 у другому читанні підтримали 253 народні депутати. Про це пише Zaxid.net.

Реклама Google

Нагороду викривачу мають виплачувати не після рішення суду, а після реального стягнення коштів з корупціонера у дохід держави.

Згідно з документом, з порталом зможуть у цілодобовому вільному доступі працювати як викривачі, так і уповноважені суб'єкти щодо запобігання корупції у різних органах.

Нагороду викривачу мають виплачувати не після рішення суду, а після реального стягнення коштів з корупціонера у дохід держави. Такі зміни передбачені до Кримінального процесуального кодексу. В документі залишилася можливість анонімного повідомлення про факт корупції.

Нагадаємо, на Волині адвокату, який підбурював клієнта надати неправомірну вигоду судді, повідомили про підозру.

Слід зазначити, що НАЗК просило звільнити себе від обов'язку вступати в судові справи на стороні викривача або третьої особи через недостатню кількість працівників для виконання таких функцій у масштабах країни.

Тепер у законі прописали, що НАЗК має залучатися до судового процесу, якщо у ньому бере участь викривач.

Закон, який дозволяє українцям анонімно повідомляти про факти корупції ухвалили ще в 2019 році.

Якщо масштаби злочину або завдані державі збитки в 5 тис. і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (приблизно 10,5 млн грн, – ред), викривачу виплачується винагорода у межах 10% від грошового розміру злочину або від завданого державі збитку, але не більше 3 тис. мінімальних зарплат (з урахуванням мінімалки розміром 5 тис. грн, винагорода для розкривача корупції може становити від 100 тис. до 15 млн грн, – ред).

Telegram Channel