Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Серйозно захворіла єдина українська горила – Тоні готують до операції

Як же ж так?!

Фото zoryanyy.tv

Серйозно захворіла єдина українська горила – Тоні готують до операції

Йому вже 46 з половиною років і більшу частину життя він киянин...

У Київському зоопарку серйозно захворіла єдина українська горила.

«Тоні — наш самець горили, унікальний.

Йому 46 з половиною років і більшу частину життя він киянин. Це дуже поважний вік для горил і кожного року ми спостерігаємо, як він старіє. Він давно на особливому харчуванні згідно з рекомендаціями фахівців ЄАЗА та Інституту ветеринарії дикої природи (Берлін).

Вже не вперше в Тоні трапляється загострення комплексу хронічних хвороб внаслідок віку. Практика зоопарків Асоціації полягає в тому, аби максимально підтримувати якість життя тварини. Кілька років тому завдяки підтримці та небадужості Хейден Панєтьєр та В. Кличко для Тоні було в рекордні строки повністю перебудовано старий вольєр. Потім, після початку реконструкції приматнику, за рекомендаціями спеціалістів ми перемістили його до закритого вольєру більшої площі. Останні два роки, як здоров'я ще трохи здало, наші ветеринари знов адаптували рекомендації. Це дозволяє підтримувати його активність і уникати ускладнень.

Він вміє жартувати і орієнтується у всьому, що відбувається навколо. Він сумує, якщо хтось з персоналу хворіє і радіє, коли зустрічає знайомих.

Бо старість це завжди хроніка.

Одиночні примати — це завжди виклик для зоологічного парку. Адже якась частина особин завжди випадає з соціальної структури. Та в неволі можна облаштувати комфортне життя для них. В цьому напрямі ми й працюємо.

Наразі ситуація доволі серйозна і ветеринари вимушені вдатися до анестезії знов. Ми розуміємо певні ризики, але це необхідно, аби мати шанси подовжити йому життя і допомогти.

Ви просто не уявляєте, який він дорогий нам. Адже він високоінтелектуальна істота. Тоні розуміє геть усе. Завдяки тренінгу він комунікує з кіперами — він, наприклад, вміє позвати кіпера та показати жестами, що він хоче поїсти, або, щоб включили телевізор. Він вміє жартувати і орієнтується у всьому, що відбувається навколо. Він сумує, якщо хтось з персоналу хворіє і радіє, коли зустрічає знайомих. Всі співробітниці Відділу приматів — жінки, тож вони оточили Тоні справжньою опікою. Йому дістають зелені гілочки взимку, найсмачніші фрукти та улюблений йогурт, який він сам вміє відкривати. Йому постійно роблять нові іграшки, але ніколи не викидають старі улюблені ковдри та м'ячики. Кожного дня його навідує директор зоопарку і Тоні знає, що це прийшли саме до нього. Він любить, коли під вольєром сидять науковці та юннати, що ведуть спостереження, адже споглядання улюблене заняття Тоні. Ми на зв'язку з кураторами Племінної книги по горилах, адже Тоні прибув до нас з Європи за спеціальною програмою. І виконуємо всі рекомендації. І не тільки тому, що він рідкісний вид, а тому, що він справжня особистість.

Ми робимо все, аби він пробув з нами якнайдовше. Старі тварини — це частина нашої великої родини і історії зоопарку. Тоні, залишайся здоровим та сильним ще довго!

За результатами аналізів та огляду ми скоректуємо ветеринарний моніторинг та схему лікування. І будемо інформувати громадськість. Адже ми за відкритість і розуміємо, як багато людей люблять Тоні і переживають за нього», - йдеться в дописі.

Читайте також: Звіролюбам пропонують абонементи на відвідування Рівненського зоопарку.

Telegram Channel