Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Люди з бідних спільнот виявилися одними з найщасливіших

Люди в країнах з низьким рівнем доходу часто асоціюють щастя з перебуванням на природі.

Фото Вікіпедії.

Люди з бідних спільнот виявилися одними з найщасливіших

Рівень щастя в спільнотах, в яких гроші відіграють мінімальну роль, показали рівень щастя на рівні зі скандинавськими країнами

Вчені з університетів Макгілла (Канада) і Барселони (Іспанія) з'ясували, що спільноти, в яких гроші відіграють мінімальну роль, показують один з найвищих рівнів щастя. Приблизно такий же, як жителі Скандинавських країн, повідомляє Дзеркало тижня з посиланням на Naked science.

Економічне зростання часто пов'язують з відчуттям щастя. Так, минулого року американські вчені показали, що чим більше грошей у людини, тим благополучнішою вона себе відчуває. Але нове дослідження показало, що, можливо, такі висновки необхідно переглянути. Автори намагалися з'ясувати, як оцінюють своє суб'єктивне благополуччя люди зі спільнот, де гроші відіграють мінімальну роль і які зазвичай не включають в світове дослідження щастя.

Для цього вчені жили кілька місяців в невеликих рибальських селищах і містах на Соломонових островах і в Бангладеш - країнах з вкрай низьким рівнем доходу населення. Протягом цього часу за допомогою місцевих перекладачів автори дослідження кілька разів опитували жителів сільської місцевості та міст (особисто і за допомогою телефонних дзвінків) про те, що значить для них щастя. Також їх запитували про настрої в минулому, спосіб життя, доходи, заняття риболовлею і домашні справи. Всі опитування проводили в моменти, коли люди не були до них готові, що підвищує ступінь довіри до відповідей.

У дослідженні взяли участь 678 осіб віком від 20 до 50 років, середній вік склав 37 років. Майже 85 відсотків опитаних в Бангладеш були чоловіками, оскільки етичні норми цієї країни утруднювали інтерв'ювання жінок. Вчені також підкреслюють, що відповіді на питання чоловіків та жінок на Соломонових островах слабо різнилися, так як гендерні правила для них приблизно схожі, на відміну від Бангладеш. Тому для остаточних висновків потрібні подальші дослідження.

Виявилося, що чим вищий рівень доходу і матеріальний добробут у людей, тим менш щасливими вони себе відчували. І навпаки, чим нижчим був дохід учасників опитування, тим вони суб'єктивно відчували себе щасливішими, пов'язуючи благополуччя з перебуванням на природі і в колі близьких людей.

чим нижчим був дохід учасників опитування, тим вони суб'єктивно відчували себе щасливішими, пов'язуючи благополуччя з перебуванням на природі і в колі близьких людей.

На відчуття щастя також може впливати порівняння себе з іншими, наприклад, тими, хто живе в розвинених країнах. Вчені вважають, що монетизація, особливо на ранніх етапах розвитку спільноти, може бути шкідливою для її членів.

Читайте також: У Любомлі одружилися офіцери Військово-морських сил

Нагадаємо, за даними опитувань, більшість українців все ж відчували себе щасливими у 2020 році: 8,5% дуже щасливими і 45,5% - в основному щасливими. З іншого боку, в 2020-му році зафіксували найвищу частку респондентів, які заявили, що відчувають себе переважно нещасними (29%) і зовсім нещасними (9%).

Telegram Channel