Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Данії хочуть запровадити «тест на цінності» для кандидатів на одержання громадянства

Україні варто звернути особливу увагу на досвід скандинавів...

Фото uabcalor.com

У Данії хочуть запровадити «тест на цінності» для кандидатів на одержання громадянства

Також до вимог пропонують включити мотиваційний лист, у якому людина повинна пояснити своє прагнення стати громадянином Данії

У Данії пропонують запровадити нову вимогу у процедурі отримання громадянства - запитання та співбесіду для оцінки, чи поділяють кандидати на громадянство цінності данського суспільства.

Така пропозиція є серед нововведень, запропонованих головною опозиційною силою, пише «Європейська правда» з посиланням на данське The Local.

Якщо людина хоче стати громадяном Данії, вона має впустити Данію у своє серце...

Як повідомляють, ініціатива має певну підтримку і в уряді. 

Існуючі процедури передбачають вимогу про зайнятість, володіння мовою та несудимість, а також підписку про те, що кандидат поважає данські суспільні цінності та демократію.

У правоцентристській Ліберальній партії вважають, що цього недостатньо і на питання цінностей важливо звернути додаткову увагу.

«Якщо людина хоче стати громадяном Данії, вона має впустити Данію у своє серце... Інтеграція - це не про те, щоб «будувати мости». Якщо хтось не згоден, що Конституція має пріоритет перед Кораном, а жінки можуть обирати свого партнера - Данія не та країна, яка може стати для них рідною»», - зазначив речник партії у коментарі Jyllands-Posten.

Серед питань, які пропонують додати до опитувальника для кандидатів - як людина планує діяти, якщо потрібно обирати між вимогою данського закону та певними принципами своєї релігії, чи на їхню думку жінка може вільно обирати собі партнера. 

Також до вимог пропонують включити мотиваційний лист, у якому людина повинна пояснити своє прагнення стати громадянином Данії. Завершальним етапом у процедурі має стати співбесіда. 

Критики ініціативи ставлять під питання, чи можливо гарантувати щирість відповідей кандидатів, та що співбесіди будуть марнуванням часу й коштів, а інші - про те, що це надмірне втручання у свободу думки і переконань.

Нагадаємо, Швеція нещодавно оголосила про плани запровадити мовну вимогу для набуття громадянства.

Читайте також: У Данії оштрафували 17 «моржів».

Telegram Channel