Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Олена Підгрушна після «дерев’яної» медалі: «Таку наглість я вперше бачу за 20 років виступів у спорті» (Відео)

«Я була абсолютно шокована після фінішу».

Фото з сайту biathlon.com.ua.

Олена Підгрушна після «дерев’яної» медалі: «Таку наглість я вперше бачу за 20 років виступів у спорті» (Відео)

Учора в стартовій гонці Чемпіонату світу з біатлону збірна України посіла 4-е місце, програвши «бронзовій» Швеції – лише 0,5 секунди

10 лютого у словенській Поклюці стартував Чемпіонат світу з біатлону-2021. У перший день змагань пройшла змішана естафета. Збірну України в гонці представляли найсильніші  на сьогодні спортсмени: Артем Прима, Дмитро Підручний, Юлія Джима та Олена Підгрушна.

Прима на першому етапі фінішував п'ятим, Підручний поліпшив цей результат, і чоловічу частину естафети Україна завершила на третій позиції. Джима свій етап завершила на другому місці, пройшовши його швидше за всіх суперниць, і зробила заділ в 18 секунд в боротьбі за срібло. 

Підгрушній довелося битися за медалі з лідерами сезону. На жаль, у українки не вийшла стрільба стоячи – вона використала три додаткових патрони. На фініші Підгрушна боролася за бронзу зі шведкою Ханною Еберг і в підсумку поступилася їй менше секунди.

Чемпіонат світу з біатлону. Результати змішаної естафети:

1. Норвегія (0+11) 1:20:19,3

2. Австрія (0+2) +27,0

3. Швеція (0+8) + 30,6

4. Україна (0+8) +31,1

5. Франція (1+10) + 46,2

6. Італія (0+6) + 58,9

Сказати, що після фінішу змішаної естафети Олена Підгрушна була розчарованою – це не сказати нічого. Але все ж олімпійська чемпіонка-2014 погодилась на коментар для сайту biathlon.com.ua, в якому розповіла досить скандальні подробиці останнього етапу гонки.

– Лєна, по-перше, незважаючи на підсумковий результат, вітаю з класною гонкою нашої команди! Які в тебе зараз найбільш яскраві емоції і почуття з приводу цієї гонки?

– (Не вагаючись) Злість. У всьому своєму прояві.

– Неочікувано…

– Для початку хочу пояснити, чому в мене було три додаткових патрони на стійці. Там не було нічого подібного на хвилювання чи мандраж. Просто коли я стала на килимок, то починаючи з другого пострілу в мене сильно почала тремтіти нога. Звісно, це якась абсолютно безконтрольна реакція організму – чи то на навантаження, чи на гори, не знаю. Припустилась двох промахів, і цей тремор все збільшувався, тому коли потягнулась за додатковими патронами, довелось перенести вагу більше на ліву ногу, а праву майже виключити зі стійки. І я насправді рада, що закрила трьома додатковими, а не пішла на штрафне коло. Чому так сталось, я дійсно не розумію, тому що на останнє коло в мене також вистачало сил – могла боротись.

Збірну України в змішаній естафеті представляли найсильніші  на сьогодні спортсмени: Артем Прима, Дмитро Підручний, Юлія Джима та Олена Підгрушна.

І власне коли почалась боротьба на останньому колі, то я на основному підйомі досить близько підібралась до шведки, і на спуск я, по суті, вже йшла їй в спину. Лижі працювали дуже добре, і я розуміла, що можу боротись і навіть обходити її.

Реклама Google

Коли пішла друга половина кола, я почала обходити Еберг по правому боку траси. Але вона, побачивши мене праворуч, почала зміщуватись в сторону, виштовхуючи мене в «свіжак» (свіжий, невкатаний сніг – прим. Є.Т.), а іноді навіть в кущі. Те, що я кричала «Хоп, хоп!», не мало жодної реакції, і щойно вона бачила, що я її обганяю, то просто підрізала – так було кілька разів. Це – абсолютно неспортивна поведінка, і, відверто кажучи, за двадцять років в спорті, я таку наглість і хамство бачила вперше.

Після того на останній підйом я вже пішла за нею, потім на спуск, лижі чудово котили, і навіть не зважаючи на те, що я знов вийшла в свіжак, почала шведку обганяти, фактично вирівнялась, і в цей момент вона просто почала переставляти лижі поміж моїх! Я мало не впала, і, зрозуміло, що рух був заблокований. Виходячи на фініш, я вже намагалась обійти то справа, то зліва, але історія повторювалась знов і знов: вона зміщувалась то правіше, то лівіше, повністю перекриваючи будь-які мої маневри. Повторюсь, це – абсолютно неприпустима поведінка в спорті, і я вважаю, що таких спортсменів потрібно покарати.

Читайте також у нас: «Волинянка може стати найкращою футзалісткою України».

– А зазвичай як відбувається боротьба на трасі? Фінішна пряма – то окрема справа, а які правила на дистанції?

– Раніше було таке правило, що коли спортсмен позаду кричить тобі «Хоп!», ти маєш зміститись і дати можливість себе обійти. Зараз, як мені сказали сьогодні, це правило вже відсутнє, але якщо спортсмен ось так внаглу не дає можливості їхати супернику, це є порушення. Я була абсолютно шокована після фінішу, та й навіть зараз злість аж до того, що руки трусяться. Напевно, добре, що я не бачила Еберг після фінішу і що не знаю англійську в достатній мірі, аби висловити все, що було на серці на даний момент. 

Про цю боротьбу Олени проти Ханни ще будуть довго говорити... Фото biathlon.com.ua.
Про цю боротьбу Олени проти Ханни ще будуть довго говорити... Фото biathlon.com.ua.

 Можна сказати, що це – лише емоції від втраченої медалі. Але я повністю відповідаю за свої слова. На трасі є камери, і навіть якщо ці моменти не потрапили в трансляцію, все це можна побачити при перегляді відеозапису.

– Можливо, в такій конфліктній ситуації мав сенс протест?

– Так, думаю, що мав сенс. Більше того, якби так вчинила я, то ми б ще не доїхали до фінішу, а мене б вже дискваліфікували, або покарали іншим чином. Але в нас вийшов такий збіг обставин, що в фінішному містечку не було тренерів, а поки я дійшла до нашої кабінки на стадіоні, розпочалось вже зібрання журі, членом якого був Юрай Санітра. А Юрай – єдина людина в нашій делегації, в компетенції якої подавати протести. Тому ми, власне, просто не встигли це зробити – забракло якихось лічених хвилин…

Якби так вчинила я, то ми б ще не доїхали до фінішу, а мене б вже дискваліфікували, або покарали іншим чином.

– А тренери по трасі бачили поведінку шведки?

– Так, бачили всі!

– Я маю на увазі, тренери нашої команди, які б могли по рації повідомити Юрая?

– Ну тут я не впевнена, на яких саме ділянках стояли наші тренери, і чи потрапили ці епізоди саме в поле їх зору. Але камери є всюди, і мої слова легко перевірити.

«Я була абсолютно шокована після фінішу».
«Я була абсолютно шокована після фінішу». Фото з сайту biathlon.com.ua.

 – Лєна, ну ось ця злість – це привід ще більше зібратись на наступні гонки, зокрема на спринт?

– Чесно кажучи, зараз я не можу думати про наступні гонки. Наразі головне – заспокоїтись.

– У будь-якому разі, підтримка вболівальників і команди в тебе є, і я впевнений, що в наступних гонках ми обов’язково будемо боротись за медалі.

Євген ТАРАСЕНКО, biathlon.com.ua.

Читайте також у нас: «Український ветеринар заспівав разом із собакою «Несе Галя воду»: відео «підірвало» мережу».

Telegram Channel