Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У львівській лікарні, якою керує волинянин,відразу чотирьом пацієнтам пересадили органи від одного донора

Рішення про пересадку печінки реципієнтка ухвалила за 30 хвилин просто в лікарняній палаті.

Фото Цензор.НЕТ.

У львівській лікарні, якою керує волинянин,відразу чотирьом пацієнтам пересадили органи від одного донора

Усі операції відбувалися одночасно, працювали 40 медиків

 

Лікарі в Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова, яку очолює ковельчанин Олег Самчук, пересадили серце, печінку і дві нирки від посмертного донора. Таким чином медики врятували 4 людей. Як інформує Цензор.НЕТ із посиланням на Громадське, про це повідомила пресслужба лікарні.

Спроби медиків врятувати пацієнтку виявилися марними: її стан прогресивно погіршувався, після чого лікарі констатували смерть мозку.

Так, 6 лютого до клініки із запамороченням та непритомною потрапила 45-річна жінка. У неї діагностували розрив аневризми. Спроби медиків врятувати пацієнтку виявилися марними: її стан прогресивно погіршувався, після чого лікарі констатували смерть мозку.

 

Однак рідні жінки дали згоду на трансплантацію органів задля порятунку інших життів. Серце пересадили 22-річному чоловікові, одну нирку — 36-річній жінці, іншу — 34-річному чоловікові, а печінку — 48-річній жінці. Рішення про пересадку печінки реципієнтка ухвалила за 30 хвилин просто в лікарняній палаті.

Усі операції відбувалися одночасно в кількох операційних. Їх здійснювали 40 медичних працівників із різних медичних бригад, а на процес загалом витратили 16 годин.

Читайте також Киянин, якому в Ковелі пересадили серце, влаштувався на роботу і втретє став дідусем​.

Крім того, у той самий час медики здійснили ще одну пересадку нирки від родинного донора. Цю процедуру запланували раніше. Таким чином у лікарні виконали 5 операцій із трансплантації органів одночасно.

Зазначимо, що це вже не перша операція у Львові, під час якої пересадили органи від посмертного донора декільком людям. У грудні 2020 року 47-річна львів'янка, яка померла внаслідок розриву аневризми, стала донором для чотирьох операцій: її серце, печінка та дві нирки допомогли врятувати життя 4 людям.

За минулий рік у Львівській клінічній лікарні швидкої допомоги провели десять операцій із пересадки органів. У липні 2020 року львівські медики провели свою першу операцію з трансплантації серця.

Операції з трансплантації органів в Україні стали можливими з квітня 2019 року, відколи набув чинності закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». Він, зокрема, регулює пересадку органів від померлої людини.

Telegram Channel