Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Зеленський обіцяв податкову амністію, натомість «Слуги» відновлюють позбавлення волі за несплату податків – Алєксєєв

«Практика попередніх років демонструє, що коли існувала кримінальна відповідальність за несплату податків, вона реалізовувалася за принципом: «друзям усе – ворогам закон».

Фото ЄС.

Зеленський обіцяв податкову амністію, натомість «Слуги» відновлюють позбавлення волі за несплату податків – Алєксєєв

Фракція «Європейська Солідарність» подала правки, які унеможливлять відновлення покарання у вигляді позбавлення волі за несплату податків

Відповідна норма передбачена у законопроекті 3959-1. Про це повідомив Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, член фракції «Європейська Солідарність» Сергій Алєксєєв (на фото).

Замість обіцяного при створенні Бюро переходу до нових аналітично- випереджувальних методів боротьби з економічними правопорушеннями, посилюють карально-репресивні механізми. Це точно не зацікавить інвесторів.

Законопроект 3959-1, поданий чотирма депутатами від фракції «Слуг народу», був ухвалений у першому читанні 3 лютого 2021 року.  Його підтримали депутати монобільшості та група «Довіра». Фракція «Європейська Солідарність» голосувала проти, а при розгляді законопроекту в другому читанні захищатиме права громадян-платників податків як фізичних осіб, так і представників малого та середнього бізнесу, ФОПів.

На думку Сергія Алєксєєва, законодавча ініціатива з відновленням позбавлення волі за несплату податків суттєво погіршить інвестиційний клімат в Україні. 

«Замість обіцяної податкової амністії пропонується впровадити драконівські строки ув’язнення за несплату податків, – наголошує він. – Замість обіцяного при створенні Бюро переходу до нових аналітично- випереджувальних методів боротьби з економічними правопорушеннями, посилюють карально-репресивні механізми. Це точно не зацікавить інвесторів».

Крім того Сергій Алєксєєв відзначив, що проект змін до Кримінального Кодексу виписаний таким чином, що допускає корупційні можливості для фіскальних і правоохоронних органів. За «умисне ухилення від сплати податків», зборів та платежів пропонується штрафувати від 5 до 25 тис неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Або арештовувати на строк до шести місяців. Або саджати у тюрму на строк від п’яти до семи років.

Читайте також На Волині перевірятимуть сфери бізнесу​.

«Така варіативність покарання від мінімального штрафу до семи років в’язниці створює більш ніж сприятливі умови для корупції. І нечисті на руку інспектори та слідчі ДБР на власний розсуд та за певну мотивацію зможуть на це впливати», – сказав народний депутат.

При аналізі проблеми слід також брати до уваги, що ще позаминулого року парламентом був ухвалений закон, що істотно обмежує права платників податків у стосунках з податківцями.

Практика попередніх років демонструє, що коли існувала кримінальна відповідальність за несплату податків, вона реалізовувалася за принципом: «друзям усе – ворогам закон» і часто була саме механізмом тиску на фізичних і юридичних осіб, так чи інакше пов‘язаних з опозиційними силами. Тоді податкові органи були ще й інструментом тиску на ЗМІ, прикладом чого можуть «Киевские ведомости» в дев’яностих, чи «Сільські вісті» на початку нульових.

3 лютого 2021 прийнято в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України» (реєстр. No 3959-1 від 25.08.2020р.), поданий народними депутатами від «Слуги Народу».

Проектом передбачено серед іншого внесення змін до статті 212 Кримінального кодексу України, згідно якої посилюється відповідальність за ухилення від оподаткування, сплати зборів, платежів. А саме збільшується сума штрафу та запроваджується позбавлення волі. За умисне ухилення від сплати податків, зборів, платежів «Слуги Народу» пропонують або штрафувати від п’яти до двадцяти п’яти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавляти волі на строк до семи років.

Джерело: Європейська солідарність.
Telegram Channel