Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Адвокат розповів, як отримати компенсацію за травму від бурульки

За словами правника, необхідно подбати про докази.

Фото Unsplash.

Адвокат розповів, як отримати компенсацію за травму від бурульки

Снігові брили та бурульки калічать українців і їхнє майно

Адвокат розповідає, що компенсацію має платити особа, яка несе відповідальність за утримання будинку. Як домогтися компенсації за подібні випадки, в ефірі Українського радіо пояснив адвокат Василь Мірошниченко, інформує Суспільне.

«Для цього треба звернутися до «Правил утримання будинків», і відповідно до цих правил, власник має виконувати роботи, щодо скидання снігу чи льоду з дахів. Міська рада має створити комісію щодо розслідування нещасного випадку невиробничого характеру і скласти відповідний акт», - говорить адвокат.

Реклама Google

Для цього, каже Василь Мірошниченко, слід звернутися до управління житлово-комунального господарства з запитом – хто є власником будівлі. Далі – звертатися до цього правовласника з вимогою відшкодувати шкоду. І, якщо правовласник відмовляється відшкодовувати ці збитки - звертатися до суду.

Слід звернутися до управління житлово-комунального господарства з запитом – хто є власником будівлі. Далі – звертатися до цього правовласника з вимогою відшкодувати шкоду. 

Наскільки реально отримати компенсацію

За словами правника, необхідно подбати про докази: слід зробити фотографії, які прив’язують нас до цієї події, а також зафіксувати дані свідків, що бачили цю подію для подальшого виклику до суду. Також юрист радить зберігати всі чеки про придбання ліків, або про надання медичних послуг.

«І, от, коли, виявиться, що тілесні ушкодження відносяться до легких, і це – буде справою приватного обвинувачення, далі адвокат має збирати докази, а не слідчий. Цю постанову слідчого теж треба зберігати для суду. І тоді можна досягти відшкодування шкоди – прямої – вартості ліків, лікування, реабілітації, так і відшкодування морального характеру – відшкодування моральних збитків», – додає адвокат.

Про попереджувальні стрічки, написи та бурульки з кондиціонерів

Василь Мірошниченко також уточнює, що навіть, якщо про небезпечні місце попереджали відповідні стрічки та написи, все одно можна розраховувати на компенсацію в разі нещасного випадку.

«Закон чітко покладає обов’язки на утримання в небезпеці! – не стрічками обгороджувати територію, де можуть впасти бурульки – а треба їх прибирати! І, наявність стрічки – не звільняє від відповідальності. Інша річ – зменшити розмір компенсації», - наголосив адвокат.

Читайте також: Злодій ховався від поліцейських, закопавши себе у сніг

Також, зауважує він, якщо бурулька впала з кондиціонеру квартири, тоді ОСББ, наприклад, відповідальності не має нести.

Telegram Channel