Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Стартує вакцинація від Covid-19. Церкви – не проти, за винятком УПЦ МП

Церква підтримала вакцинацію.

Фото risu.ua.

Стартує вакцинація від Covid-19. Церкви – не проти, за винятком УПЦ МП

23 лютого в аеропорту «Бориспіль» сів літак з першою партією вакцини від коронавіруса Oxford/AstraZeneca (Covishield). Буквально за годину до цього стало відомо, що в Україні зареєстрували вакцину Covishield для екстреного використання. 24 лютого розпочалася доставка перших партій цієї вакцини у регіони

 Перші вакцини на виконання плану вирушили в регіони України. 24 лютого – в Україні стартував процес з вакцинації населення.

Позиція Церков та релігійних організацій у цьому питанні співпадає, за винятком УПЦ МП, повідомляє релігійно-інформаційна служба України.

«Добровільність, доступність, безпечність» – такою є позиція УГКЦ щодо вакцинації від Covid-19.

Читати також: Чи суперечить вакцинація Божим заповідям 

«Релігійні діячі не повинні бути промоутерами вакцинації, бо це є в компетенції медичних працівників, які повинні всебічно інформувати співгромадян про переваги і ризики вакцинації. Головне, щоб вакцинація була добровільною, ефективною та доступною», – підкреслив Блаженніший Святослав. Він наголосив, що основним є те, щоб держава забезпечила громадянам вільний вибір: вакцинуватися чи ні, а також – якою саме вакциною. За словами Глави УГКЦ, вибір вакцини важливий не лише з точки зору її ефективності та безпечності, а також і технології її створення, адже деякі вакцини створюються у спосіб, який порушує значні етичні питання.

Основним є те, щоб держава забезпечила громадянам вільний вибір: вакцинуватися чи ні, а також – якою саме вакциною. 

У Православної Церкви України немає жодних заперечень щодо вакцинації в цілому як медичної процедури: вона не суперечить ані Божим заповідям, ані засадам християнської віри. Однак, в ПЦУ зазначили, що не будуть примушувати будь-кого до вакцинації. Процедура вакцинації мусить бути добровільною та усвідомленою. Кожна людина вільна прийняти власне зважене та відповідальне рішення, яке буде спиратися на фахові висновки та рекомендації лікарів, медиків, спеціалістів, буде враховувати стан здоров‘я та інші важливі фактори. Церква не може і не повинна брати на себе відповідальність щодо сертифікації, якості, ефективності, умов транспортування і зберігання доз вакцини, правильності та доцільності для конкретної особи проведення процедури щеплення. Це – зона відповідальності системи охорони здоров’я та держави».

Церква Московського Патріархату в Україні спровокувала в соцмережах кампанію проти «примусової вакцинації», яку начебто готує українська влада. Церква влаштувала опитування своїх вірян, яких начебто будуть насильно вакцинувати, бо законопроект «Про громадське здоров'я» передбачав положення про «примусову вакцинацію». Тепер Центр інформації цієї релігійної організації, посилаючись на думку своїх вірян і цитуючи їх, наполягає, що люди не бажають вакцинуватись.
Єпископ

Питання ставлення Римо-Католицької Церкви в Україні до вакцинації є дещо дискусійним, оскільки в процес виготовлення деяких вакцин було включено так звану клітинну лінію з тіл абортованих дітей. І це стало головним каменем спотикання, через який в РКЦ не можуть назвати вакцину етично бездоганною. Єпископ Римо-Католицької Церкви в Україні Віталій Кривицький висловив таку позицію: «Ватикан дозволив вірянам обирати – робити щеплення чи ні. І це є дуже важливе підкреслення – вакцинація не є моральним обов’язком, тому повинна бути добровільною». Нещодавно Ватикан оприлюднив документ, у якому наголошено, що вакцина проти ковіду не є етично бездоганною, але – є морально прийнятною. Сам Папа Римський прийняв вакцину проти ковіду.

Мусульмани заявляють, що вакцинація – якщо немає якоїсь небезпеки для здоров’я людей – є дозволеною, і подекуди, навіть бажаною. Так, Муфтій Духовного управління мусульман України Умма Саїд Ісмагілов наголосив, що мусульманський світ схвалює вакцинацію від коронавірусу такою вакциною, що є найбільш безпечною та корисною для людини. Але яка з вакцин буде такою наразі невідомо.

«За єврейським законом, треба почути думку двох лікарів», - так відповів на питання про вакцинацію Українсбкій правді Голова єврейської общини Києва Йонатан Маркович.

«Треба отримати духовне благословення, підтримку від Всевишнього, але й треба самому робити якусь дію. І, звісно, треба брати ліки, - сказав він і додав, - у єврейській традиції найважливіше – це життя. Треба якнайбільше старатись, щоб оберігати життя людини. Якщо є можливості запобігти хворобі, ми стараємось до них вдаватись. Я думаю, що робитиму собі щеплення, коли воно стане в нас доступним».

Джерело: Релігійно-інформаційна служба України.
Telegram Channel