Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
На дванадцять директорів шкіл Рівненщини відкрили кримінальні провадження

Тривають слідчі дії.

Фото itvmg.

На дванадцять директорів шкіл Рівненщини відкрили кримінальні провадження

Мова про завищену вартість на проведення мережі інтернет у навчальні заклади сільської місцевості

За версією слідства, загальна сума збитків складає понад  два мільйони гривень. Трьом посадовцям вже повідомили про вчинення злочину, для решти восьми директорів правоохоронці також готують підозри. Михайло Присяжнюк продовжить, передає itvmg.com.

Згідно державної освітньої програми, мережу інтернет повинні підключити в кожній школі, навіть сільській і не важливо наскільки вона віддалена. На Кореччині, до мережі ще в 2019 році запланували підключити понад 20 шкіл. Договір з провайдером розробляли в районному відділі освіти, а підписували його вже самі керівники навчальних закладів.

Як виявилося, вартість і матеріалів і самого підключення була завищеною.

«Було сказано, що той хто не хоче підписати, то хай думає про те, чи йому взагалі буде проведено інтернет, щоб більше до нас не зверталися. Я так зрозуміла, що це з боку адміністрації відділу освіти було здійснено тиск  психологічний, бо стояло питання і питання перебування директора в школі метр кабелю, як виявилося, як потім виявилося, біля півтори тисячі, ще й більше», – каже Галина Усик вчителька Харауської ЗОШ.

Читайте також: «Дурдом!»: вчителька з Рівненщини стала зіркою соцмереж – її урок у камуфляжі потрапив на відео.

Як виявилося, вартість і матеріалів і самого підключення була завищеною. Ольга Штогун – директор Щикінської гімназії, зізнається, договір перед підписом не читала. Каже, не бачила в цьому потреби, все відбувалось в районному відділі освіти, тому жодних підозр в жінки не виникло.

«Договір дає юрист, вищестоящої організації, з якою я особисто працюю 4 роки і жодної підстави не довіряти їм не було, договір перевірений бухгалтером, чому у мене мали виникати питання, що там є якась недостовірна інформація», – розповідає Ольга Штогун директор Щикічинської гімназії.

Реклама Google

Через пів року Ольгу Штогун викликали на допит до поліції. Спочатку в якості свідка, а тиждень тому, вже як підозрювану у службовій недбалості.

«Ось мене викликали в минулий четвер, мені зателефонувала слідча Галина Самолюк, що нас перекваліфіковано із статуса свідка в статус підозрюваної і вона мені має вручити повідомлення про підозру, в минулу п’ятницю мені вручили повідомлення про підозру а станом на сьогодні, мені вчора прокурор вручив обвинувальний акт тобто що я свідомо не моніторила  ціни, не вивчала ситуацію, а купила обладнання за завищеними цінами, – коментує Ольга Штогун директор Щикічинської гімназії

Таких директорів шкіл як Ольга Штогун, на Кореччині -12. Всі вони фігурують в кримінальних провадженнях. Звинувачують вони у всьому тодішню керівницю Корецького районного відділу освіти. Мовляв, саме вона підготувала договори із завищеними сумами. Оксана Форсюк, що очолювала цю установу зараз на іншій посаді, керує Великомежиріцькою загальноосвітньою школою. Всі звинувачення відкидає, каже, що діяла з благою метою.

Ціллю було нашою, відділу освіти і держави, в особі Президента, щоб забезпечити заклади освіти інтернетом. Змушувати, нікого я не змушувала по-перше, не примушувала, і цього ніхто не робив. На сьогоднішній день, я відповіді на ваші питання надавати не буду, – Оксана Форсюк Директор Великомежиріцької школи.

Читайте також: На Рівненщині дільничний їхав розкривати крадіжку, а дорогою ще й загасив пожежу (Відео).

Правоохоронці дізналися про такі дії посадовців з результатів аудиту. В поліції області вже відкрили декілька кримінальних проваджень. Загальна сума збитків, за попередніми оцінками правоохоронців – понад два мільйони гривень.

 Відбулася закупівля мережевого обладнання  і оплата за послуги із значними перевищенням, скажімо так, цінової політики. Нами закінчено кримінальні провадження по директорах деяких навчальних закладів, в корецькому районі, які вчинили розтрату, кожен приблизно, 200 тисяч гривень, – Олександр Панасюк Заступник начальника ГУНП в Рівненській області

Троє із дванадцяти очільників навчальних закладів вже отримали обвинувальні акти, та чекають судових розгядів. У вині решти 9 ти посадовців, правоохоронці не сумніваються.

Досудове розслідування триває, і ще 9 посадових осіб опрацьовується, по них проводяться слідчі дії, відповідні експертизи, якщо їхня вина буде доведена, а ми вважаємо, що вони є потенційними підозрюваними, вони будуть притягнуті до кримінальної відповідальності, їм буде оголошено про підозру, – Олександр Панасюк Заступник начальника ГУНП в Рівненській області

Про статус в кримінальних провадженнях Оксани Форсюк, екс-очільниці райвідділу освіти, в поліції поки не говорять, лише додають, про ще одне провадження, відкрите по легалізації незаконно отриманих коштів. А от директорам шкіл загрожує позбавлення волі  до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади на такий самий строк, а суму збитків доведеться повернути державі. 

 

Telegram Channel