Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Викладачка української мови з Норвегії ініціювала створення фільму «Лісова пісня» в ляльках», а волинянка – озвучила його (Відео)

Ляльки Наталії Тхоржевської ожили у фільмі.

Фото з фейсбук-сторінки Наталії ТХОРЖЕВСЬКОЇ.

Викладачка української мови з Норвегії ініціювала створення фільму «Лісова пісня» в ляльках», а волинянка – озвучила його (Відео)

До 150-ї річниці від дня народження геніальної української поетеси Лесі Українки, в межах мистецького проєкту «Таїна української ляльки» майстрині з України та світу представили лялькове бачення драми - феєрії

«У родині Косачів фольклор і народне декоративно- вжиткове мистецтво посідало особливе місце. Вони зібрали й передали нам у спадок унікальні народні пісень, забавки, танці, ігри, тощо, зібрані на Поліссі. А чого варті зібрані й впорядковані Оленою Пчілкою «Українські узори», - зазначає волинянка Наталія Тхоржевська. Учителька зі села Дубове на Ковельщині представила свої рукотворні ляльки для проєкту і стала літературним редактором фільму. Вона створила багато сцен та образів до лялькової театралізації «Лісової пісні». Але роботи пані Наталії унікальні тим, що вона використала багато природніх матеріалів зібраних в поліському лісі. Бо живе майстриня якраз недалеко від того лісу, де колись маленькою гуляла Леся Українка, де вона надихалася, щоб потім подарувати світу свою феєрію. 

Сподіваємось, що наш цікавенний колективний проект буде ще однією коштовною перлинкою до скарбнички шани й пам'яті славетної Лесі Українки!

За словами Наталії Тхоржевської, особливо в пошані в Косачів був театр - у сірому будиночку в Колодяжному (спеціально облаштували сцену для розігрування театральних постановок за участю і дітей і дорослих. «Тому щиро тішусь, що творчість славетної Лесі Українки надихає людей,і наше народне українське мистецтво в такому театралізованому форматі мандрує світом!», - зазначає волинянка.

Ляльки Наталії Тхоржевської ожили у фільмі.
 

 До створення фільму долучилися українські майстрині з Норвегії, Португалії, Бразилії, Німеччини, Америки та майже з усіх областей України. 

Організаційна команда :

1.Тетяна Золочевська Tato Zolo - керівник проекту ( м. Бремен, Німеччина, адміністратор групи «Авторська лялька-мотанка «, українська майстриня, організатор виставок української ляльки та української культури в Німеччині).

 

 2. Олена Черноус - консультант ( м. Чигирин, Черкаська область, адміністратор групи « Авторська лялька-мотанка « , член НСМНМУ, вчитель мистецтва вищої категорії Чигиринського опорного ЗЗСО).

3.Наталія Тхоржевська - літературний редактор, озвучення (с. Дубове, Волинська область ,вчитель української мови та літератури )

4. Інна Вовк - монтаж фільму ( м. Шпола, Черкаська область, українська майстриня, методист Шполянського будинку культури.

 

Читайте також«Відновити газове опалення в будиночках Косачів у Колодяжному і зробити в них ремонт — сьогодні вже замало»

«Автор ідеї - Nina Hagen (м. Осло, Норвегія, викладач української мови норвежської школи «Елісіів»). Дякуємо також усім мастриням-лялькаркам України та світу , а їх близько 80! До участі в конкурсі подано 400 (!) авторських робіт! Сподіваємось, що наш цікавенний колективний проект буде ще однією коштовною перлинкою до скарбнички шани й пам'яті славетної Лесі Українки!» – написала у фейсбуці Наталія Тхоржевська.

Джерело: Ірина ПАСІЧНИК
Telegram Channel