Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«ЄС» вимагає зберегти на Прикарпатті центр підтримки дітей «Теплий дім» – Марина Порошенко

«Ми не дозволимо ліквідувати цей надзвичайно важливий заклад для сиріт Івано-Франківської області».

Фото ЄС.

«ЄС» вимагає зберегти на Прикарпатті центр підтримки дітей «Теплий дім» – Марина Порошенко

«Європейська Солідарність» вимагає від Івано-Франківської обласної ради зупинити процес ліквідації Долинського центру соціальної підтримки дітей та сімей «Теплий дім». Про це під час брифінгу у Верховній Раді України заявила голова постійної Комісії Київради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Марина Порошенко. Вона зазначила, що нещодавно особисто побувала на Прикарпатті

«Як людина, яка досконало знає реформу деінституалізації та вимоги щодо її впровадження, я хочу наголосити, що Центр соціальної підтримки «Теплий дім» відповідає всім вимогам і стандартам, які передбачає реформа», – наголосила Марина Порошенко. Зокрема, у закладі є три малі групові будинки, в яких виховуються 31 дитина з числа дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, 8 дітей з інвалідністю та 26 дітей, які перебувають на обліку з приводу різних захворювань. Також є денний стаціонар для дітей з інвалідністю та особливими освітніми потребами. Відділення Центру сформовані із збереженням родинних зв’язків, вікових, індивідуальних та психологічних особливостей дітей. Освіту вихованці закладу здобувають в інклюзивних школах м. Долина та Долинської ОТГ. Відповідно відбувається їхня соціалізація та підготовка до самостійного життя – наголошує Марина Порошенко.

Це неприпустимо, коли фракції «Свобода», «За майбутнє», «Батьківщина», і «Слуги народу» вирішили проголосувати за припинення діяльності Долинського обласного центру соціальної підтримки дітей і сімей «Теплий дім».

Вона також повідомила, що попри це 19 лютого цього року тимчасова більшість в Івано-Франківській обласній раді прийняла рішення про припинення діяльності центру шляхом його ліквідації. «Єдина фракція, яка виступила категорично проти цього рішення, була фракція «Європейської Солідарності». І я дуже дякую нашій команді у Івано-Франківській області за те, що ви стали на захист, без перебільшення, унікального закладу», – зазначила Марина Порошенко.

 

 «Начальник служби у справах дітей ОДА Іван Ковалик відзначив високий рівень організації роботи «Теплого дому» – і закликав проголосувати за ліквідацію закладу. Це неприпустимо, коли фракції «Свобода», «За майбутнє», «Батьківщина», і «Слуги народу» вирішили проголосувати за припинення діяльності Долинського обласного центру соціальної підтримки дітей і сімей «Теплий дім». Там виховуються і проходять реабілітацію понад 50 дітей», – обурюється народна депутатка Софія Федина.

«Жодна реформа не може проводитися таким чином, щоб погіршити умови перебування та якість життя дітей. А в результаті закриття «Теплого дому» діти будуть переведені до інтернатних закладів, в яких умови наближені до радянських. Крім того, ці заклади знаходиться в іншій частині області – місті Тлумач та селі Долішнє Залуччя», – пояснює Марина Порошенко.

«Крім того, рішенням про ліквідацію цього закладу місцеві чиновники позбавляють дитяче населення міста Долина, яке проживає в безпосередній близькості до Центру, можливості отримати якісні корекційно-розвиткові послуги. І цим порушують принцип наближення послуг до населення», – наголошує голова профільної Комісії Київради.

Читайте також «ЄС» вимагає негайно внести закон про колабораціонізм і ТСК по «вагнерівцях» до порядку денного – Геращенко​.

«Ми не залишимо це питання без нашого контролю. Ми не дозволимо ліквідувати цей надзвичайно важливий заклад для сиріт Івано-Франківської області. Тому ми звернулися до Міністра освіти, Міністра соціальної політики, Уповноважених у справах людини і дитини. Наші вимоги, які сформульовані депутатами «Європейської Солідарності» у депутатському зверненні – створення міжвідомчої виїзної комісії, яка вивчить це питання. Причому розглядатиме його і в Долині, і в Тлумачі, куди мав нібито переїхати цей сиротинець. До моменту вивчення цього питання залишити в якості опорних Долинський і Тлумацький сиротинці як базові центри. Розглянути питання щодо можливості державного співфінансування цих сиротинців для роботи з сиротами, зокрема дітьми з інвалідністю», – говорить народний депутат Володимир В’ятрович.

Марина Порошенко переконана, що такі дії Івано-Франківської обласної влади є неприпустимими і навіть злочинними. «Наша політична сила зробить все можливе і на місцевому, і на загальнонаціональному рівні, щоб не допустити руйнування справді унікального закладу і дати можливість дітям зростати та виховуватися в якісних сучасних умовах», – резюмує Марина Порошенко.

Джерело: ЄС.
Telegram Channel