Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Переведення годинників 2021: коли Україна перейде на літний час

Таким чином, переведення часу відбудеться у ніч з суботи, 27 березня, на неділю, 28 березня.

Фото ілюстративне.

Переведення годинників 2021: коли Україна перейде на літний час

Наприкінці березня, як і зазвичай, українці перемістять стрілки годинників, переходячи на літній час

Кожного року в Україні переводять стрілки годинників на літній і зимовий час. Запланований на 2021-й рік перехід на літній час традиційно відбудеться наприкінці березня, пише УНІАН.

В Україні перехід на літній і зимовий час відбувається згідно із постановою Кабінету міністрів №509 «Про порядок обчислення часу на території України» від 13 травня 1996 року. Датою переходу на літній час, зокрема, є остання неділя березня.

Таким чином, переведення часу відбудеться у ніч з суботи, 27 березня, на неділю, 28 березня. Цієї ночі стрілки годинника слід перемістити на одну годину вперед. Робити це прийнято о 3:00. Тож, вставати цього недільного ранку доведеться раніше.

Таким чином, переведення часу відбудеться у ніч з суботи, 27 березня, на неділю, 28 березня.

Сезонне переведення годинників обґрунтовують необхідністю подовження світлового дня. Робиться це, як пояснюється, з метою економії електричної енергії та ресурсів.

Водночас тема переходу на зимовий і літній час є причиною численних суперечок. Багато країн уже відмовилися від сезонної зміни часу.

Восени 2020 року у Верховній Раді України ініціювали законопроект про скасування переведення годинників. У лютому 2021 року профільний комітет запропонував парламенту підтримати відповідний проект закону.

Зміна часу спричиняє негативні наслідки для людського організму. Адже, звикнувши до одного розпорядку дня, й зокрема сну, багатьом людям складно швидко перелаштуватися на інший режим.

У особливо чутливих людей може виникати втома, дратівливість, перепади настрою, депресія й навіть активізуватися хвороби. А у людей, які страждають від серцево-судинних і хронічних захворювань, можуть загостритися проблеми зі здоров’ям.

Telegram Channel