Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
У дендропарку зацвів червонокнижний шафран Гейфеля (Відео)

Подивитись на цвітіння шафранів приїжджають не тільки закарпатці, а й туристи.

Фото suspilne.media.

У дендропарку зацвів червонокнижний шафран Гейфеля (Відео)

Через теплу погоду, цьогоріч вони почали розпускатися близько 20 лютого

Шафрани Гейфеля розквітли у дендропарку «Березинка» на Мукачівщині. Цвістимуть вони ще близько двох тижнів. Про це сьогодні розповіла майстерка лісорозсадника парку Наталія Слободянюк. За її словами, почали вони квітнути наприкінці лютого, передає Суспільне Закарпаття.

Майстерка лісорозсадника дендропарку Наталія Слободянюк працює тут 10 років. За її словами, тоді вже в «Березинці» квітнули шафрани. Через теплу погоду, цьогоріч вони почали розпускатися близько 20 лютого. Масово квітне саме шафран Гейфеля.

«Це чисто природнє явище, — розповіла жінка. — За останні роки тут можна бачити масовість цвітіння шафрану Гейфеля. Ми насіння не збираємо. Я просто хотіла людям показати, що не обманюю, коли прошу: не зривайте квіти, тому що вони дають насіння. Те, що розмножується насінням свідчить, що ми можемо побачити, що вони розкидані. Це означає, що їх мурахи рознесли. Тому масовість може залежить і від того, що в нас бджоли запилюють інтенсивно, а мурахи потім розношують. Ви можете самі побачити, що в нас у дендропарку «Березинка» багато мурашників».

Шафран Гейфеля росте в «Березинці» на 34 гектарах. На квадратному метрі від 20 до 100 квіток. Починають цвісти вони, зазвичай, у березні.

Шафран Гейфеля росте в «Березинці» на 34 гектарах. На квадратному метрі від 20 до 100 квіток. Починають цвісти вони, зазвичай, у березні.

Туризмознавець Максим Адаменко розповів: подивитись на цвітіння шафранів приїжджають не тільки закарпатці, а й туристи з Київської, Львівської та Івано-Франківської областей. За його словами, дендрарій включений в туристичний маршрут туроператорами з інших регіонів.

«Вхід тут вільний, на жаль, вільний. Якщо б збирали гроші хоча б для людей, які б не дозволяли нищити шафрани, бо тут наразі лише один працівник, то це було би краще. Ми фахівці не намагаємось популяризувати ці місця й скидувати координати, щоб люди самостійно відвідували», — сказав туризмознавець.

Шафрани цвістимуть у «Березинці» ще близько двох тижнів.

Telegram Channel