Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Старт кар'єри в IT: чим приваблює посада Project Manager

Project Manager – людина, якій більше за всіх треба.

Фото beetroot.academy.

Старт кар'єри в IT: чим приваблює посада Project Manager

Щоб стати ІТ-фахівцем необов'язково бути програмістом. У цій галузі є дуже багато спеціалізацій, які не вимагають технічних знань і навичок роботи зі складними системами й програмами. Одна з таких – позиція Project Manager

Ми запитали у фахівців шведсько-української IT-школи Beetroot Academy, чому все більше людей прагнуть розпочати кар'єру в інформаційних технологіях саме з менеджера проєктів.

Хто такий Project Manager

Для створення сучасних проєктів потрібні зусилля кількох профільних IT-фахівців, а на виконання великих завдань залучають десятки спеців. І головною проблемою в цьому процесі є ефективна взаємодія всередині команди. Саме цим і займається Project Manager (РМ).

Він відповідає за комунікацію команди розробників, що працюють над виконанням загального проєкту, координує їх і курує досягнення поставлених цілей.

Якщо простіше, «проджект» – це посередник між усіма, й до його обов'язків входить:

  • правильно зрозуміти й сформулювати ідею під час спілкування із замовником;
  • скласти й погодити план виконання робіт;
  • зібрати команду й розподілити ролі;
  • складати завдання й контролювати їхнє виконання;
  • побудувати комунікацію на всіх етапах виробництва;
  • контролювати витрати бюджету.

«Попри те, що в роботі PM на перше місце виходять soft skills, фахівець повинен досконало знати всі технології, які застосовуються в компанії, а також розбиратися в методологіях розробки. Курси project manager саме допомагають систематизувати знання й повністю підготувати фахівця для роботи», – зауважують у Beetroot Academy.

Плюси й мінуси позиції Project Manager

Пробіжимося по головних перевагах, які мотивують все більше людей розвиватися в напрямку РМ. Крім низького порога входу у професію (почати роботу можна фактично без технічного досвіду), виділимо ще 4 плюси:

  • керувати великими проєктами й безпосередньо впливати на результат;
  • спілкуватися з цікавими людьми: бізнесменами й технічними фахівцями з унікальним досвідом;
  • зануритися у галузь IT та здобути широкі теоретичні знання у різних спеціалізаціях;
  • напрацювати навички розв'язання кризових ситуацій.

«PM витрачає багато енергії на спілкування з різними людьми. Інтроверту така робота навряд чи сподобається. Тут важливо виявляти ініціативу, приймати відповідальні рішення, бути активним і постійно на зв'язку. Навіть після завершення робочого дня можуть надходити дзвінки, на які потрібно відповідати. Якщо ви до цього готові, записуйтеся на курси навчання PM, щоб отримати всі необхідні знання для успішного працевлаштування лише за 4 місяці після старту навчання», – кажуть у Beetroot Academy.

Для довідки: Project Manager – людина, якій більше за всіх треба. Це прискіпливий організатор, що й притиснути може, якщо треба, й постійних звітів вимагатиме, а коли йдеться про зрив дедлайнів, він перетворюється на справжнього диктатора. Його завдання – діяти відповідно до ситуації й робити все можливе, щоб реалізувати проєкт за узгодженими умовами.

Telegram Channel