Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Помер батько-українець хокеїста №1 Вейна Грецкі

Немає слів...

Кадр з фільму "Юкі".

Помер батько-українець хокеїста №1 Вейна Грецкі

Після інсульту він повністю забув англійську й розмовляв лише українською...

У Канаді на 83-му році життя помер Волтер Грецкі - батько одного з найкращих хокеїстів в історії Вейна Грецкі.

Про смерть батька Вейн Грецкі повідомив у Twitter, інформує УНІАН.

«Для мене, моєї сестри і трьох братів батько завжди був капітаном нашої команди. Він керував нашою сім'єю, захищав її і був нашим лідером завжди і в усьому.  Він зіграв головну роль в тому, що я полюбив хокей. Він надихав мене на те, щоб стати найкращим. Не тільки в хокеї, але і в житті. Він був справжнім Номером один і найбільш гордим канадцем, з тих кого ми знали. Ми любимо тебе, тато», - написав Грецкі.

Для мене, моєї сестри і трьох братів батько завжди був капітаном нашої команди. Він керував нашою сім'єю, захищав її і був нашим лідером завжди і в усьому.  Він зіграв головну роль в тому, що я полюбив хокей. Він надихав мене на те, щоб стати найкращим. Не тільки в хокеї, але і в житті. 

В останні роки Грецкі-старший боровся з хворобою Паркінсона, яка була діагностована у нього в 2012 році, а також іншими проблемами зі здоров'ям.

У 2007 його нагородили Орденом Канади за внесок у розвиток хокею в країні і благодійну діяльність.

Волтер Грецкі був громадянином Канади з українським корінням. Його батьки є вихідцями з України. Так, на початку 20 століття дід Вейна Грецкі Терентій Грецький іммігрував до Канади з Берестейщини, яка на той момент була територією України (зараз - Білорусь). У Канаді він одружився з уродженкою Тернопільської області (на той момент була частиною Польщі) Марією Годенецькою. У родині спілкувалися українською мовою. Вейн Грецкі сам розповідав, що в дитинстві розмовляв з бабусею українською.

Відомо, що Волтер Грецкі кілька років тому переніс інсульт, після чого забув англійську мову і розмовляв тільки українською. «Батько потім два роки згадував англійську», - згадував Вейн.

Нагадаємо, Вейн Грецкі є найкращим бомбардиром в історії НХЛ. Він закинув 894 шайби і зробив 1963 гольові передачі (в сумі - 2857 очок).

Читайте також: Вадим Шахрайчук очолив Національну збірну України з хокею.

Telegram Channel