Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У Нововолинську продовжується… декомунізація

Мозаїчне панно на бульварі Шевченка та радянські символи біля першого вугільного підприємства хочуть демонтувати.

Фото з відкритих джерел.

У Нововолинську продовжується… декомунізація

У шахтарському місті мають намір перейменувати ще вісім вулиць

Про оновлення назв міркували в стінах Нововолинської міської ради на черговому засіданні робочої групи, котра розглянула питання поновлення процесу декомунізації.

 Робоча група вирішила питання перейменування вулиць та демонтажу пам’ятного знаку винести на обговорення громади міста, а от мозаїчне панно на бульварі Шевченка та радянські символи біля першого вугільного підприємства – демонтувати.

  Зокрема, громадський активіст, першорухівець Зосим Колбун звернувся до виконавчого комітету Нововолинської міської ради з пропозицією змінити назви вулиць Глінки, Маяковського, Матросова, 8 березня, Партизанської, Бойка, Петрова та Лопатіна.  Він вважає, що процес декомунізації, який розпочався в Україні у 2015 році, лише частково торкнувся Нововолинська, тому є потреба до цього повернутися і продовжити роботу.

Йшлося також про демонтаж мозаїчного панно на будинку №3, що на бульварі Шевченка, пам’ятного знака, встановленого на честь героїчної оборони воїнів другого укріпрайону 22 червня – 26 липня 1941 року біля ліцею №1, та усунення радянської символіки в районі шахти №1.

   Робоча група, ознайомившись із рекомендаціями Українського інституту національної пам’яті, вирішила питання перейменування вулиць та демонтажу пам’ятного знаку винести на обговорення громади міста. А от мозаїчне панно на бульварі Шевченка та радянські символи біля першого вугільного підприємства демонтувати відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їхньої символіки».

Читати також: У Луцьку дискутують: хто такий Іван Федоров

 Варто зазначити, що початок дискусії в соціальних мережах стосовно цих питань виявився досить суперечливим і гострим. Тому подальші дії робочої групи  визначать на наступному засіданні, яке відбудеться на початку квітня. До того часу будуть підготовлені  пропозиції щодо перейменування вулиць та сформують комісії, які спілкуватимуться із мешканцями вулиць, які мають бути перейменовані.

Роксолана Вишневич

Telegram Channel