Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Волинянка, яка знає найбільше про Поліське весілля, відзначила 85-ліття (Відео)

Вітаємо іменинницю!

Фото Марії Лукашевич.

Волинянка, яка знає найбільше про Поліське весілля, відзначила 85-ліття (Відео)

Кондратович Олександра Павлівна - відома на Волині вчителька, етнограф, дослідниця народного мистецтва, збирачка українських обрядових пісень

Кондратович Олександра Павлівна - уродженка села Кримне Камінь-Каширського району. Вчителювала в рідному краї, обіймала посади заступника директора школи, завідувачки методкабінетом райвно, заступника голови облвідділення Педтовариства України й увесь час невтомно збирає та пропагує поліський народний мелос. Її перу належать численні публікації з цього питання в пресі різних рівнів (від районної до республіканської). 1994 року у видавництві «Надстир'я» побачила світ книга «Калиновий квіт Полісся», у якій подано 160 Народних пісень, записаних збирачкою в рідному районі. Збірник О. П. Кондратович увійшов у число трьох кращих книг волинських авторів 1994 року. Цікавим є також дослідження авторки-про зображення жінки-матері в народно-пісенному фольклорі волинського Полісся.

Творчий спадок Кондратович Олександри був, є і буде потужним джерелом знань про світобачення наших предків.

Її книга «Весілля на Поліссі» написана на основі дослідження весільної обрядовості Камінь-Каширщини, розкриває погляди уграїнців, зокрема поліщуків, на сім'ю, родинні стосунки, питання родоводу, показує значення та повноту збереження давніх традицій і звичаїв нашого народу, їх роль у формуванні високої духовності та моральності молодої зміни. Великий інтерес читача викличуть вміщені тут детальні описи весільних обрядів, зроблені в селах Видричі та Гута-Камінська.

На фейсбук-сторінці Департаменту культури Луцької міської ради зазначають, що творчий спадок Кондратович Олександри був, є і буде потужним джерелом знань про світобачення наших предків. Краєзнавців ВЦНПВТК, студійців «Боривітра» пов’язує багаторічне плідне спілкування з етнологинею. Ідентифікувати себе з Волинню, з Україною – ось що важливо! І це є у кожній статті, книзі, публічному виступі Олександри Павлівни. Хай будуть довгими і щасливими прийдешні літа! Пропонуємо фільм за участі Олександри Павлівни «…і тиха пісня полісянки» (18 хв. 2011 р.).

 

Telegram Channel