Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У Забродівській громаді на Волині підтопило 1200 гектарів пасовищ та городів (Відео)

Наразі ніхто з селян за компенсацією через затоплені угіддя до сільської ради не звертався.

Фото Суспільне.Волинь

У Забродівській громаді на Волині підтопило 1200 гектарів пасовищ та городів (Відео)

«Плюс у цій ситуації лише в тому, що «близько до хати підпливають лебеді» і їх вдається годувати хлібом»

Через весняну повінь підтоплені пасовища, розповів заступник начальника Волинського регіонального офісу водних ресурсів Михайло Тимощук. Суспільне побувало у громаді поспілкувалося з місцевими жителями і урядниками. Жителька села Заброди Тетяна Корнелюк розповіла: у воді стоять сінокосні угіддя. У селі Якуші річка Вижівка затопила людям городи.

 

 

Магістральний канал «Річка Хлинище» потребує очистки та капітального ремонту. Посадовець говорить: його капітально не ремонтували понад 30 років.

25 соток городу Степана Корпачко через підтоплення перетворилися на заплаву річки, у його сусіда город також затонув. Чоловік каже: плюс у цій ситуації лише в тому, що «близько до хати підпливають лебеді» і їх вдається годувати хлібом.

 

 Зі слів начальника регіонального офісу водних ресурсів, громаду підтоплює, бо магістральний канал «Річка Хлинище» потребує очистки та капітального ремонту. Посадовець говорить: його капітально не ремонтували понад 30 років. Якщо опади будуть прибувати і вода затримається надовго, це зашкодить і городам, і пасовищам, каже Михайло Тимощук.

На розчищення магістрального каналу потрібно 1 мільйон 250 тисяч гривень. Сільська рада готова співфінансувати роботи і вже надала гарантійне зобов’язання в межах 600 тисяч гривень.

Зі слів голови громади Миколи Калачука, на території громади є можливість вирощувати різні культури, та якщо ситуація не зміниться, в людей зникне бажання працювати. Наразі ніхто з селян за компенсацією через затоплені угіддя до сільської ради не звертався ні цього року, ні у 2020-му.

 

 Станом на 19 березня ситуація з рівнем води на Волині стабільна і прогнозована, повідомила начальниця відділу гідрології обласного гідрометцентр Любов Жайворонок. Найбільше підтопило територію колишнього Ратнівського, а нині Ковельського району, де розташовані села Забродівської громади, каже метеорологиня.

Читайте також На Волині на 100 померлих – 75 новонароджених​.

Стир – єдина річка на Волині, де рівень води наразі зростає. За останню добу вода піднялася на 5 сантиметрів. Любов Жайворонок додає: в інших водоймах області рівень води спадає.

Нагадаємо, наприкінці лютого цього року підтопило майже 20 тисяч сільськогосподарських угідь у Любешівській територіальній громаді. У Регіональному Офісі водних ресурсів повідомляли: цього року весняну повінь очікують на території колишніх Ратнівського, Камінь-Каширського і Любешівського районів та на річці Стир поблизу Луцька.

 

Джерело: Суспільне Волинь.
Telegram Channel