Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Музиканти Турійщини здобули перемоги на Всеукраїнському конкурсі «Битва жанрів» (Відео, фото)

Акордеонiст Богдан Гнатюк iз наставником Сергiєм Котиком.

Фото Ірини Ковальчук.

Музиканти Турійщини здобули перемоги на Всеукраїнському конкурсі «Битва жанрів» (Відео, фото)

Кожен виступ на конкурсі приніс нагороди

Викладачі Турійської музичної школи не припиняють пошуків для творчої активності, незважаючи на корективи, які вносить карантин. І дистанційні конкурси – хороша для цього нагода. До того ж результати надзвичайно приємні – кожен виступ, який був представлений на суд журі Всеукраїнського дистанційного багатожанрового конкурсу «Битва жанрів» – приніс нагороди юним музикантам Турійщини.

У номінації «Інструментальний жанр (фортепіано)» у віковій категорії «юніори» лауреатом першого ступеня стала Марія Стичук. Дівчина шостий рік відшліфовує свою майстерність гри на цьому витонченому інструменті. А вибрала Марія його невипадково: грі на фортепіано навчалася її старша сестра Олександра, яка в подальшому обрала своєю професією музику. Зачарована звучанням фортепіано, Марія взялася опановувати гру на ньому.


Марiя Стичук зi своєю наставницею Наталiєю Янюк.

 

До слова, у сім’ї Стичуків всі займаються у музичній школі. Менший братик Іван навчається грі на гітарі, а сестричка Катруся – на акордеоні. Марія каже, що музика – це для душі, бо більше часу приділяє вільній боротьбі. Саме тому раніше у музичних конкурсах участі не брала. За порадою викладача вирішила спробувати. Дебютом став Міжнародний дистанційний конкурс «Гармонія талантів», на якому Марія зайняла друге місце. А от в «Битві жанрів» виконання музичного твору Черненка прелюд «Ой у полі дві тополі» принесли Марії перемогу. Її наставниця Наталія Янюк зауважує, що дівчинка дуже здібна і музикальна й щиро радіє успіхам своєї учениці.

Пишається своїм учнем і Сергій Котик. Богдан Гнатюк також став лауреатом першого ступеня  у номінації «Інструментальний жанр» у старшій віковій категорії. Займатися з хлопцем, за словами викладача, одне задоволення, адже Богдан старанно працює, швидко розучує нові твори і вдома багато відпрацьовує. Музичні композиції для вивчення завжди обирають разом, беруться за цікавіші і складніші, ті, що дають поштовх для розвитку.

Богдан учасник чотирьох ансамблів, відмінник у навчанні і в музичній школі, і в загальноосвітній. Тож 24 години на добу хлопцеві буває замало.

На конкурс представили музичний твір Дербенка «Експромт» d-moll. «Битва жанрів» – не перший конкурс для Богдана і не перша перемога. За п’ять років навчання у його активі вже є трішки здобутків. От тільки проблема в тому, як віднайти вільний час, адже Богдан учасник чотирьох ансамблів, відмінник у навчанні і в музичній школі, і в загальноосвітній. Тож 24 години на добу хлопцеві буває замало.

.
Бандуристка Вiкторiя Войтюк.
 

А Вікторії Войтюк виступи приносять особливе задоволення. Як зауважує її наставниця Вікторія Денисюк, дівчинка любить сцену, а сцена її. У музичну школу три роки тому Вікторію привела її перша вчителька, яка запримітила в дівчинки особливий хист до співу. Оскільки саме з бандурою часто поєднують вокал, це й стало визначальним у виборі інструменту.

Вікторія дуже співоча і має велике бажання виступати, – зауважує її викладачка. – Для бандуристки важливо сценічний вигляд, поєднання вокалу із акомпанементом. А дистанційні конкурси – це хороший поштовх до розвитку. Адже на відеозаписі є можливість побачити свій виступ зі сторони, порівняти із виступами інших музикантів.

Журі Всеукраїнського конкурсу, оцінивши виступи всіх учасників у номінації «Вокально-інструментальний жанр» у старшій віковій категорії, відзначило, що виступ Вікторії Войтюк , яка представила музичну композицію «А я у гай ходила», заслуговує на перемогу. Тож у скарбничці дівчинки – диплом лауреата першого ступеня.


Найменша учасниця Анастасiя Кравчук та викладач гри на скрипцi Людмила Массалига.
 

Найменшою учасницею від Турійської музичної школи стала Анастасія Кравчук  Це маленька перлинка у сузір’ї талантів музичної школи, і про неї, думаю, ми почуємо ще не раз. Дівчинка лише чотири місяці тримає у руках скрипку, а вже освоїла програму першого класу і вийшла на рівень другого. Викладач Людмила Массалига, помітивши обдарованість, музикальність і неабиякий хист у своєї маленької учениці, всіляко підтримує її. Аби Анастасія не втомлювалась, заняття робить коротенькі – по 25–30 хвилин, проте займаються майже щодня, особливо, коли готуються до конкурсу. Дебютним для Анастасії став Всеукраїнський конкурс виконавців на струнно-смичкових інструментах ім. О. П. Негоди.  А другим за рахунком – Всеукраїнський дистанційний багатожанровий конкурс «Битва жанрів». За виконання п’єси «Ведмедик з лялькою» Анастасія отримала диплом лауреата другого ступеня.

А викладачів Турійської музичної школи Наталію Янюк, Сергія Котика, Вікторію Денисюк, Людмилу Массалигу журі конкурсу нагородило подяками за вагомий внесок у розвиток та збереження національної культури і мистецтва, величезний педагогічний талант, високий професіоналізм, цілеспрямованість та ефективні методи викладання.

Ірина КОВАЛЬЧУК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel