Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Луцьку покарають ОСББ, які обрізають дерева до стовбурів

Нащо таке робити?

Фото ілюстративне.

У Луцьку покарають ОСББ, які обрізають дерева до стовбурів

У місті будуть нові правила утримання зелених насаджень

ОСББ, які радикально обрізають дерева на своїй території, можуть виключити з міських програм підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Про це стало відомо у середу, 24 березня, під час сесії Луцької міської ради, пише «Перший».

«Ми побачили, як гарно кронують дерева на вулиці Лесі Українки. Зазеленіють листочки – побачите, що буде гарно. Це відбувається згідно нормативів», – сказав міський голова Ігор Поліщук.

На проспекті Волі обрізали дерева до стовбурів

Водночас він обурився тому, як кронувало дерева ОСББ на проспекті Волі, 8. Там залишилися голі стовбури.

«Це неприпустимо, бо відбулося без жодних дозвільних документів. Я прошу обдзвонити кожного голову ОСББ і попередити про відповідальність. Ми будемо дуже уважно підходити до участі в міських програмах тих ОСББ, які так ставляться до кронування», – додав посадовець.

За словами очільниці міського управління екології Оксани Лисак, наразі розробляють нові правила утримання зелених насаджень. Вони повинні запрацювати до кінця квітня.

Правила, зокрема, передбачатимуть обмеження на обрізання не більше 30% гілок. «Омолоджувальна» обрізка, яка залишає самі стовбури, буде заборонена. Також комунальники та приватні підрядники повинні будуть підтвердити свою кваліфікацію. Наприклад, пройшовши навчання з арбористики (лікування дерев, видалення їх частин).

«Але треба розуміти, що влаштувати це доволі непросто. Навіть у Європі фахівців з арбористики вкрай мало. У Львові 19 березня повинні були відбутися такі навчання, але їх скасували через карантин. У Луцьку ми зверталися за допомогою до науковців, але ті відповіли, що вони теоретики і не можуть вчити практиків», – пояснила Оксана Лисак.

Досі обрізка дерев відбувалась на розсуд комунальників і приватних підрядників.

Читати також:  Волинський експосадовець, який незаконно звільнив працівника, компенсує відомству шкоду

Джерело: Перший
Telegram Channel