Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Волинський лісівник доглядає ліс, який у 1934 році садила його матір

Дмитро Захарчук посадив сотні і сотні гектарів лісу.

Фото Волиньліс.

Волинський лісівник доглядає ліс, який у 1934 році садила його матір

Дмитро Захарчук – найстарший майстрер лісу ДП «Поліське лісове господарство»

Пресслужба «Волинського ОУЛМГ в рамках всеукраїнської акції «Створюємо ліси разом» розповідає про ліс і його людей.  І розпочинає свій проєкт з історії про ліс, створений Дмитром Захарчуком – найстаршим майстром лісу ДП «Поліське лісове господарство».

 

 Він безперервно працює у галузі із 1978 року, тобто вже 43-й рік. Площа його обходу у Чорторийському лісництві становить 968,9 га (квартали 19-20, 28-29, 32-33, 36-37, 40-41). Як показує сам лісівник, в його обході є навіть ліс, який ще у 1934 році садила його матір, коли їй було всього 15. Він може показати не одну посадку із культурами, яким уже більше 40 років, яку лісівник посадив своїми руками та навіть розповісти трохи, як це було. «Це велика гордість для мене, це те від чого на душі добре.

Навіть найстаріші дерев’яні скульптури збереглися на рекреаційному пункті, які у той час робив відомий усім волинянам скульптор Микола Головань.

 

 Навіть по гриби чи ягоди йду туди, де сам дерева садив, коли ще був молодим…», – розповідає Дмитро Петрович. За роки праці можна нарахувати чимало здобутків лісівника, навіть створення першого на Волині рекреаційного пункту «Затишок» у 1979 році не обійшлося без його участі. «Коли ми почали його робити, то усі їхали та й заглядали, що то знов лісники придумали…. Це для усіх було новинкою», – каже Дмитро Петрович, – «Тепер залишається тільки підтримувати його у належному стані, так як відвідувачів завжди вистачає, місце популярне». Навіть найстаріші дерев’яні скульптури збереглися на рекреаційному пункті, які у той час робив відомий усім волинянам скульптор Микола Головань. Масштаб праці за 42 роки – колосальний, уже частина і забулася, тому що всі ці роки ніхто на місці не сидів. «Я робив свою роботу, яку дуже люблю, і не рахував здобутки», – розповідає Дмитро Петрович. «Думаю, що за всі роки лісу посадив, мабуть, у 2 рази більше, ніж теперішня площа мого обходу». Хіба ж це не привід для гордості? Їдеш і бачиш, що гарний ліс сам по собі не виріс, це зробили люди, які вклали сюди свою силу, душу та чимало часу.

Наймолодший майстер лісу у лісгоспі – Василина Хомич, працює лише із 2 листопада 2020 року, тому добре пам’ятає, що встигла зробити за цей час. ЇЇ обхід 693,9 га, оскільки вона із лісової династії, то бачить його не вперше, колись цей ліс садив і доглядав її батько, який, на жаль, помер, пропрацювавши безперервно у лісовій галузі 34 роки. Тепер для Василини це не просто робота, а пам’ять про батька, яку потрібно зберегти. Із цим лісом Вона знайома ще змалку, тому робота лісівника для неї не в новинку, це справа життя усієї сім’ї. Мати теж працювала у галузі – старшим майстром лісу Оконського лісництва  ДП «Маневицьке лісове господарство», тому є від кого перейняти досвід.

 

 У 2020 році вже встигла заготовити по 67 кг жолудів дуба звичайного та дуба червоного. А 15 січня брала участь у снігуванні насіння сосни звичайної у кількості 45 кг. У 22 кварталі Василина посадили розсадник, площею 0,15 га:

  • 0,08 га – дуб звичайний;
  • 0,05 га – вишня, слива, яблуня лісова, калина;
  • 0,02 га – береза та вільха.

Частина посадматеріалу із розсадника вже буде використана цього року. З початком весняної лісокультурної кампанії вже буде заліснена її перша ділянка.

Зробили дуже гарну пасіку, посадили на території фруктовий сад площею 0,25 га – 130 дерев.

Восени Василина була залучена до створення пасіки у Куклинському лісництві. «Зробили дуже гарну пасіку, посадили на території фруктовий сад площею 0,25 га – 130 дерев. Є там вишня, черешня, груша, яблуня, і це все різних сортів та видів, ранні та пізні дерева, звичайні та колоновидні, абрикос звичайний та чорний, сливу. Посадили навіть хурму, оскільки на території сприятливі умови та ґрунт для посадки цієї рослини, також посадили кущі ожини, навіть зробили грядку полуниці», – розповідає майстриня лісу.  Біля пасіки заліснили біополяну липою, лісорозведення на площі площі 0,8 га, це приблизно 500 дерев.

 

 Початок роботи досить вдалий. Але завжди є чому повчитися у старшого колеги. Адже ціль у всіх одна – Ліс, яким будуть пишатися!

Читайте також Мер Луцька похвалився, як наповнив Рокинівські ставки водою і повернув лебедів​.

ДО РЕЧІ

Ліси Волині – це 34% території області. Мало хто знає, що в передвоєнний період відсоток лісистості становив лише 17. І ці ліси були далеко не найкращої якості, тому що ліпша деревина пішла на відбудову. Це не просто статистика і не звичайна цифра. Особливо для лісівників. Тому що саме руками людей, які працювали та працюють у галузі, і створювалися ліси. На Волині – кожен 2-й гектар лісу – рукотворний.

 

 Пресслужба «Волинського ОУЛМГ.

 

Джерело: Волиньліс.
Telegram Channel