Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Волинянам нагадали як захистити свої трудові права

Виплачуючи зарплату «у конвертах», роботодавець позбавляє працівника можливості захистити свої трудові права.

Фото зі сайту Любешівської ТГ.

Волинянам нагадали як захистити свої трудові права

За участі соціальних партнерів у Любешівській районній філії Волинського обласного центру зайнятості проводяться заходи, метою яких є роз’яснення основних ризиків, які можуть виникнути при нелегальному працевлаштуванні. Сьогодні така зустріч пройшла за участі директора Любешівської районної філії Волинського ОЦЗ Ольги Ковальчук, головного державного інспектора Управління Держпраці у Волинській області Станіслава Мельника, головного спеціаліста Управління Пенсійого фонду Олени Андрусік та роботодавців району

Ольга Ковальчук зазначила, що ухиляючись від офіційного укладання трудових відносин, виплачуючи заробітну плату «у конвертах» роботодавець фактично позбавляє працівника права на захист своїх трудових прав (отримання оплачуваної відпустки; нормальну тривалість робочого часу; оплату роботи у святкові та неробочі дні у подвійному розмірі; оплату роботи у нічний час; компенсацій за роботу у шкідливих умовах праці; виплати вихідної допомоги при звільненні та інші); отримання допомоги при травмуванні у разі нещасного випадку на виробництві; оплату лікарняних листів; отримання допомоги по безробіттю залежно від страхового стажу; отримання гідної пенсії. Негативні наслідки нелегалізована зайнятість має і для роботодавця. Відсутність належно оформлених трудових відносин з найманими працівниками призводить до позбавлення права вимагати виконання роботи належним чином; можливості вимагати від працівника дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, режиму роботи, можливості притягнути працівника до матеріальної відповідальності, можливості застосувати до працівника дисциплінарне стягнення.

Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що вони самостійно сприяють собі в очікуванні ризиків, пов’язаних із захистом своїх трудових прав та соціальним захистом.

Тому, погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що вони самостійно сприяють собі в очікуванні ризиків, пов’язаних із захистом своїх трудових прав та соціальним захистом  у разі скрутних життєвих обставин.

Станіслав Мельник наголосив, що за порушення вимог трудового законодавства та законодавства про зайнятість передбачено адміністративну (ст.41 Кодексу про адміністративні правопорушення України), кримінальну (ст. 172, 173 та 175 Кримінального кодексу України) та фінансову (ст.265 КЗпП України)  відповідальність. Про це інформує сайт Любешівської ТГ.

Telegram Channel