Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Релігійна громада Московського патріархату на Волині бореться за землю і заперечує приналежність до Російської церкви

Під час заходу майже усі були в масках.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

Релігійна громада Московського патріархату на Волині бореться за землю і заперечує приналежність до Російської церкви

Протистояння активістів і вірян триває на Горохівщині

Парафіяни Свято-Анно-Зачатіївського храму УПЦ (віряни просили не вказувати у дужках МП) у селі Ржищів Луцького району зустрілися з представниками Горохівської громадської організації «Спілка учасників АТО «Щит» і активістами «Правого сектора». Селяни також запросили депутата Волинської обласної ради Івана Мирку та ексбійця полку «Азов», керівника Волинського осередку «Національний корпус» Андрія Дяченка.

Усе ж почалося з того, що церковна громада ще торік у груднізабажала мати в постійному користуванні 0,45 га земельної ділянки, на території якої розташована їхня святиня. Узявшись впорядковувати необхідні для цього права документи, люди мали вказати юридичну особу, себто УПЦ. Питання розглянули на VII позачерговій сесії Мар’янівської селищної ради. 12 із 21 депутата проголосували за розробку землеустрою щодо відведення земельної ділянки для обслуговування будівель церкви. Цей факт швидко набув неабиякого розголосу. Подія обурила багатьох активістів, зокрема Андрія Дяченка, який не погоджується, що у час війни землю отримає УПЦ, яка є частиною Російської Православної Церкви на території України.

Церковна громада Ржищева ж на словах категорично зрікається приналежності до патріархату ворожої країни.

«Факт стався ще й у ті дні, коли на напрямку Шуми в Донецькій області в результаті обстрілу наших позицій загинуло четверо та поранено двоє військовослужбовців ЗСУ», –заявив волонтер з Горохова Віталій Гладун.

Церковна громада Ржищева ж на словах категорично зрікається приналежності до патріархату ворожої країни. Мовляв, реєструвалися в УПЦ ще в році 1991-му, в документах немає ніяких «МП і дужок» , а в церкві священник хоча й досі служить на церковнослов’янській мові, проте в ній ніколи не було жодного заклику до сепаратизму. Навпаки. За повернення героїв із війни додому ржищівці постійно молилися.

Врешті селищний голова Олег Басалик ветував попередній проєкт рішення  «задля врегулювання ситуації». Водночас  запевнив, що буде клопотатися  про заміну формулювання «Надати дозвіл Свято-Анно-Зачатіївській УПЦ на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0, 45 га…»  на  «Надати дозвіл Мар’янівській територіальній громаді на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,45 га…» 

Читайте також: Підтримайте програму майбутнього українського князівства

Наразі ржищівці на цю пропозицію не пристали.

«Просив би вас, люди, залишити землю на балансі Мар’янівської громади, а вона дасть її вам у користування. Ви, як і представники всіх релігійних конфесій, маєте право задовольняти свої духовні потреби, але потрібно розуміти й обурення чоловіків, які воювали і воюють на Донбасі за територіальну цілісність України, за незалежність держави. Тому нехай ця ситуація вирішиться розумно», – закликав депутат облради Іван Мирка. 

Депутати прийматимуть рішення, як сказав Олег Басалик, на наступній сесії.

 
 

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel