Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Турійчанин поїде на чемпіонат України з гри боча

Василь з дружиною Оксаною (ліворуч) під час нагородження на обласному чемпіонаті.

Фото Ірини Прус та Ковельської райдержадміністрації.

Турійчанин поїде на чемпіонат України з гри боча

Василь Патращук увійшов до складу збірної команди Волинської області й представлятиме Турійщину на чемпіонаті України

Якщо пандемія не внесе свої корективи, то наприкінці квітня Василь вирушить до Одеси, де проходитиме чемпіонат України з гри боча серед людей, які мають ураження опорно-рухового апарату. Участь у змаганнях всеукраїнського масштабу для нього вперше, до того були обласного і регіонального, на яких Василь показував гарні результати (і не лише у грі боча, а й тенісу).

Так, нещодавно на чемпіонаті області з гри боча, який проходив у Ковелі, він став призером. Турійщину на ньому представляв також Володимир Чижук. Організаторами цього спортивного заходу виступили відділ з питань фізичної культури та спорту Волинської облдержадміністрації спільно з Волинським регіональним центром з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» та ГО «Асоціація осіб з інвалідністю «Добродія в дії».

Майже щодня понад дві години Василь проводить у спортивній залі разом з дружиною Оксаною та ще одним затятим любителем спорту Володимиром Чижуком.

Майже щодня понад дві години Василь проводить у спортивній залі разом з дружиною Оксаною та ще одним затятим любителем спорту Володимиром Чижуком.

– Вовка – справжній стратег, – посміхаючись розповідає Василь. – вибудовує цілі комбінації. Два роки тому, як тільки ми почали займатися, він також у складі збірної Волині брав участь у чемпіонаті.

Гра боча сама по собі ніби й незамислувата. Завдання гравця підкотити максимально близько до білого м’яча чим побільше своїх м’ячів. Та коли сама спробувала, то зрозуміла, що потрібно не лише правильно розрахувати силу, бути влучним, а ще й варто користуватися певною тактикою та розробляти стратегію.

Як розповіли Василь та Володимир, гра боча для них – це не лише хороша зарядка для тіла, а й можливість соціалізуватися. Нині у громаді лише декілька турійчан вправляються у цій грі. Але Василь сподівається, що з часом до них доєднуватиметься все більше людей, особливо дітей.

Реклама Google

– У нашому суспільстві побутує радянське мислення про людей з інвалідністю,– говорить супутниця Василя Оксана. – Багато хто соромиться, боїться вийти на люди, тому й сидять по своїх домівках.

– Ми хочемо, щоб люди бачили, що ми є, – доєднується до розмови Володимир, – і ось такі тренування, участь у змаганнях допомагають нашій соціальній інтеграції.

Відгукнувшись на ініціативу Василя та Володимира популяризувати у громаді розвиток певних видів спорту для людей з інвалідністю, селищна рада запропонувала для тренувань спортивну залу в Турійському міському будинку культури, яка певний час не була задіяна.

На одне з тренувань завітали заступник селищного голови Сергій Власюк та інструктор по спорту відділу освіти, молоді та спорту Юрій Борис. Насамперед, вони привітали Василя Патращука із зайнятим другим місцем в чемпіонаті області. А також поспілкувалися, щоб дізнатися, які потреби у них є сьогодні.

Зокрема, йшлося про створення умов для проведення занять з настільного тенісу, наповнення певним інвентарем спортзали та проведення там косметичного ремонту. А ще Василь висловив прохання підшукати тренерів з гри боча та тенісу, бо навчаються цьому самотужки, здебільшого за допомогою Інтернету. Усі пропозиції та побажання представники місцевої влади взяли на замітку й запевнили, що шукатимуть можливості допомагати й всіляко сприятимуть, аби люди з інвалідністю, які мешкають у Турійській громаді, мали можливість займатися спортом.

Ірина ПРУС.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel