Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Підвали башти Чорторийських та єзуїтського колегіуму в Луцьку – об’єднали (Фото)

Історія міста.

Фото Луцькради.

Підвали башти Чорторийських та єзуїтського колегіуму в Луцьку – об’єднали (Фото)

На вулиці Кафедральній, 6 за два роки відкрили близько 170 м2 нових історичних підвалів

15 квітня міський голова Ігор Поліщук, начальники управлінь міжнародного співробітництва та проєктної діяльності Вікторія Гомонець, туризму та промоції міста Катерина Теліпська, відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Олександр Котис оглянули хід реконструкції підземель вежі Чорторийських та колегіуму єзуїтів. Ці роботи відбуваються в рамках реалізації проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна».

Нещодавно там відкрили підвали башти Чорторийських та об'єднано з підземними галереями монастиря єзуїтів у єдиний комплекс. Це стало можливим завдяки проведенню розкопок засипаного ґрунтом 18-метрового коридору, що сполучає виявлені у травні 2020 року підвали башти Чорторийських з досі відомими галереями монастиря єзуїтів.

Реалізація непростого інженерного завдання потребувала тісної співпраці археологів та будівельників. Розчищення підземних приміщень вимагало встановлення страхувальних стійок та монтування масивних металевих балок після проходження кожних 50 см дистанції протяжністю 18 метрів.

Усього під час реставраційних робіт на вулиці Кафедральній, 6 протягом 2020-2021 років відкрито близько 170 м2 нових історичних підвалів.

У підземному комплексі загальною площею близько 700 м2 буде розташовано сучасний Музей-майстерню лицарства і середньовічних часів. Всі роботи і відкриття стали можливими завдяки проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам'яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна» Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, а також 1 мільйону гривень дофінансування з місцевого бюджету для дослідження та збереження унікальних пам'яток.

Читати також:  Особлива увага річці Стир: завтра у Луцьку – екологічна толока

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джерело: Луцька міська рада
Telegram Channel