Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На Волині неповнолітнього покарали за злочин, застосовуючи новий підхід

Злочини неповнолітніми.

Фото ілюстративне.

На Волині неповнолітнього покарали за злочин, застосовуючи новий підхід

Використовуючи позитивний досвід перевиховання неповнолітніх закордоном, волинські прокурори реалізовують проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину»

Проєкт ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про злочини невеликої та середньої тяжкості, вчинені неповнолітніми, які раніше злочинів не вчиняли.

Завданням, яке ставлять перед собою правоохоронці, є налагодження ефективної комунікації між такими неповнолітніми і потерпілими від вчинених ними злочинів, аби відшкодувати заподіяну шкоду, якнайраніше вивести підлітків-правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям заходів для їхньої ресоціалізації та запобігання повторним злочинам.

Вивчивши матеріали кримінального провадження, на стадії повідомлення неповнолітньому про підозру, якщо у провадженні є потерпілий, якому завдано шкоди, і неповнолітній визнає факт вчинення злочину – прокурор пропонує підлітку взяти участь у Програмі, аби згодом бути звільненим від кримінальної відповідальності або отримати покарання, не пов’язане із позбавленням волі.

На виконання такої Програми прокурорами Луцької окружної прокуратури поінформовано неповнолітнього мешканця одного із сіл Луцького району, підозрюваного у крадіжці, його законного представника та представника потерпілого про можливість реалізації Програми.

Угоду про застосування Програми відновлення укладають за участі адвоката-медіатора регіонального Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У ній зазначають усі умови(відшкодування завданої  злочином шкоди, залучення до суспільно-корисної праці тощо), які підліток має виконати в обумовлений строк. Після виконання умов прокурор має законні підстави звернутись до суду з проханням визнати неповнолітнього винним у скоєнні злочину і з урахуванням виконання ним Програми звільнити від покарання.

На виконання такої Програми прокурорами Луцької окружної прокуратури поінформовано неповнолітнього мешканця одного із сіл Луцького району, підозрюваного у крадіжці, його законного представника та представника потерпілого про можливість реалізації Програми.

Як наслідок успішного закінчення Програми медіації прокурор подав до суду клопотання про звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності у зв’язку із його примиренням з представником потерпілого.

Ухвалою Луцького міськрайонного суду клопотання прокурора задоволено, неповнолітнього підозрюваного звільнено від кримінальної відповідальності, а провадження відносно нього закрито.

Зауважимо, що унаслідок участі у Програмі неповнолітнім забезпечується можливість не розлучатися з батьками, не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, продовжувати навчання, займатися спортом, працювати та прагнути стати свідомими і відповідальними громадянами України. 

До слова, згідно спільного наказу Міністерства Юстиції України та Офісу Генерального прокурора від 17.04.2020 № 1473/5/194 проєкт поширений на всю територію України.

Читати також:  Прокинувся уночі і побачив злодія: на Волині обрали запобіжний захід грабіжнику

Джерело: Пресслужба обласної прокуратури 
Telegram Channel