Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Ринки вже завалені нітратними огірками та редькою

Що коїться!

Фото pixabay.com

Ринки вже завалені нітратними огірками та редькою

Такою продукцією можна серйозно отруїтися...

У квітні на ринки Житомирщини не допустили понад 3 т овочів, в яких виявили перевищення вмісту нітратів. Про це повідомляє kurkul.com з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби в області.

«На ринках області недопущено до обігу 3164,6 кг ранньої овочевої продукції, де було виявлено перевищення вмісту нітратів. Так, у зв’язку з перевищенням вмісту нітратів недопущено до реалізації: 1743 кг огірків, 1291 кг редьки, 80 кг буряка столового, 30 кг капусти ранньої та 20 кг кабачків», — йдеться у повідомленні.

Так, у зв’язку з перевищенням вмісту нітратів недопущено до реалізації: 1743 кг огірків, 1291 кг редьки, 80 кг буряка столового, 30 кг капусти ранньої та 20 кг кабачків.

Держпродспоживслужба наголошує, що продукція з перевищенням вмістом нітратів надійшла на агропродовольчі ринки Житомирщини з південних регіонів України.

Фахівці пояснюють, що нітрати постійно присутні в організмі людини і в цьому немає нічого страшного, адже згодом частина їх легко виводиться. Небезпека виникає тоді, коли спостерігається надлишок цих речовин. 

«Потрапивши до шлунково-кишкового тракту нітрати в процесі хімічних реакцій частково відновлюються до нітритів. Останні при надходженні в кров можуть викликати метгемоглобінемію, а також пригнічення активності ферментних систем, що беруть участь в процесі тканинного дихання, тобто, інакше кажучи, відбувається «кисневе голодування» клітин і тканин. При вживанні високих доз нітратів можуть проявлятись симптоми нітратного отруєння: нудота, задуха, посиніння шкірних покривів та слизових оболонок, діарея», — інформує Держпродспоживслужба.

Реклама Google

Читайте також: Будьте обережні: в Україну потрапили з Польщі заморожені курячі лапки із сальмонелою.

Telegram Channel