Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Хочуть, але бояться: як вакцинують волинян з хронічними захворюваннями

Чи варто вакцинуватися людям з цукровим діабетом?

Фото Суспільного.

Хочуть, але бояться: як вакцинують волинян з хронічними захворюваннями

Як бути людям з цукровим діабетом? Що кажуть лікарі?

Вакцинація людей, які мають хронічні захворювання, пріоритетна у боротьбі з коронавірусною інфекцією.

Про це розповів Суспільному тимчасово виконувач обов’язків директора обласного центру громадського здоров’я Сергій Новосад.

Журналісти поспілкувалося з лучанами, які мають цукровий діабет та з медиками, які роз'яснили, як щеплюють від COVID-19 людей з хронічними хворобами.

Олександр Ведринський та Михайло Поліщук хворіють на цукровий діабет. Михайло Поліщук каже, що вакцинуватися хоче, але боїться, а Олександр Ведринський розповідає, що неодноразово консультувався з лікарями.

«Половина лікарів мені сказали – вакцинуйтеся, бо ви в групі ризику, мало що може бути, а другі говорять — не спішіть», – каже Олександр Ведринський.

Сімейна лікарка Анастасія Летошко рекомендує усім хворим на цукровий діабет вакцинуватися від COVID-19. З її слів, люди з онкологією, цукровим діабетом, хворобами легень та серця є в пріоритеті у процесі вакцинації.

На обліку у лікарки – п'ятеро пацієнтів з цукровим діабетом. Двоє із них уже отримали щеплення від коронавірусу. Побічних реакцій не було.

«Коронавірусна інфекція вражає судини маленького калібру, то при цукровому діабеті вони також вражаються. Тобто, пацієнт з таким діагнозом маючи коронавірусну хворобу, вона у нього буде протікати важче», – каже медичка.

На обліку у лікарки – п'ятеро пацієнтів з цукровим діабетом. Двоє із них уже отримали щеплення від коронавірусу. Побічних реакцій, каже Анастасія Летошко, не було. Вакцинуватися від коронавірусу хворим на цукровий діабет можна у стаціонарному пункті щеплення, їх в області – 58.

Зі слів Сергія Новосада, наразі в Україні не ведуть статистики, щодо кількості вакцинованих, які мають хронічні захворювання. Станом на 27 квітня щеплення від COVID-19 загалом отримали 15 299 волинян. За останню добу вакцинували 322 людини.

Читати також:  Коронавірус в десятки разів збільшує ризик смерті під час вагітності, – учені

Джерело: Суспільне Волині
Telegram Channel