Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Слуги народу» знову намагаються переглянути мовний закон – В’ятрович

Володимир В'ятрович.

Фото ЄС.

«Слуги народу» знову намагаються переглянути мовний закон – В’ятрович

Скандальний законопроект про перегляд мовного закону 4638 авторства «Слуги народу» Максима Бужанського та ще трьох десятків депутатів монобільшості – знову у порядку денному засідання Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, яке заплановане сьогодні на 15 годину

Про це повідомив народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Володимир В’ятрович у Facebook. 

«Сьогодні о 15.00 на гуманітарний комітет парламенту знову виносяться законопроєкти «слуг народу» № 4638 і 4638-2, які пропонують перетворити закон про мову на декларацію, дозволивши його безкарно порушувати», – пише В’ятрович. 

Законопроект Бужанського та інших «Слуг» ініціює скасування штрафів за порушення мовного законодавства суб‘єктами господарювання.

«Ці проєкти ще на початку року викликали обурення в суспільстві, і навіть органи влади – Уповноважений з захисту державної мови, Міністерство юстиції, Міністерство фінансів – виступили проти їх ухвалення. Тоді «слуги народу» зняли це питання з розгляду», – нагадав депутат. 

«Але сьогодні – воно знову в порядку денному комітету. Очевидно, що єдиним прийнятним рішенням щодо цих проєктів з точки зору права, національної безпеки і політичної відповідальності є рішення не включати їх до порядку денного сесії і зняти з розгляду назавжди», – наголосив Володимир В’ятрович.

Законопроект Бужанського та інших «Слуг» ініціює скасування штрафів за порушення мовного законодавства суб‘єктами господарювання. Ініціативу Бужанського також підтримали 35 народних депутатів з фракції «Слуга народу», серед яких Євгеній Шевченко, Данило Гетманцев, Олександр Качура, а також екс-«слуга» Олександр Дубінський. 

Також у порядку денному стоїть альтернативний законопроект ще одного «Слуги народу» Микити Потураєва 4638-2, яким пропонується відтермінувати штрафи до 1 липня 2022 року. 

Читайте також у нас: На Волині поліцейські «на гарячому» затримали збувачку канабісу​.

Як відомо, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що виступає проти відстрочення стягнення штрафів. «Я виступаю категорично проти ініціатив окремих парламентарів, які в будь-який спосіб хочуть зробити зі штрафів якусь таку велику біду, яка насувається на Україну», – сказав Кремінь в ефірі одного з телеканалів. 

Кремінь пояснив, що згідно зі статтею 57 «мовного закону», яка вже почала діяти, уповноважений може накласти штраф тільки в тому разі, якщо на вимогу усунути порушення отримано відмову, й таке порушення фіксується повторно впродовж року. 

«Слуга народу» Бужанський відомий своїми послідовними атаками на законодавче забезпечення української мови як державної.  У грудні 2019 року він вніс до Ради законопроєкт про скасування закону про державну мову, ухваленого у 2019 році.

Telegram Channel