Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
На Рівненщині фотомисливець клацнув грицика великого на тлі веселки

Приголомшливо!

Фото Петра КАТЕРИНИЧА.

На Рівненщині фотомисливець клацнув грицика великого на тлі веселки

Світлина просто вражає...

Відомий фотомисливець з Рівненщини Петро Катеринич виклав у Facebook черговий приголомшливий трофей.

«Того дня я блукав лугом з досвітньої пори. Ранок видався свіжим і сонячним. Над рікою заплів сиву бороду легкий туман, прилеглі до лугу поля наповнилися жайворонковими переливами.

У заплічнику – кава з молоком, в руках – фотоапарат, на ногах – рибальські чоботи.

У заплічнику – кава з молоком, в руках – фотоапарат, на ногах – рибальські чоботи. Озеро вийшло з берегів й ходити лугом важко – де-не-де води по коліна.

Попри погожий ранок, полудень пофарбував небо сірим. Повітря стало важчим, вітер зашелестів у скронях очерету, розплітаючи його неслухняне волосся. Краплю срібного дощу розрізали леза гострої трави. Вода під ногами забулькала. В хащах очерету незадоволено гукнув бугай. Треба шукати затишне місце, бо я далеко від дому.

Божественне й земне перетнулося – з їх любові народилася веселка – впала коромислом над густими травами. Анітелень…

…Петрикор. Так називається запах землі після дощу. Чистий і легкий він наповнює легені й окриляє. Слово походить від грецького «petra» (камінь») та «ichor» (рідина, яка тече в жилах богів). Божественне й земне перетнулося – з їх любові народилася веселка – впала коромислом над густими травами. Анітелень…

Тишу пронизав енергійний голос «вуЕтю-вуЕтю-вуЕтю...», «тєввЕ-тєввЕ-тєввЕ...» Якщо дослухатися, то почуєте «вітю-вітю-вітю» або «грицю-грицю». З нетрів виринає грицик великий. Довгодзьобий красень в шлюбному оперенні. Політ швидкий і енергійний – лише мить.

Тишу пронизав енергійний голос «вуЕтю-вуЕтю-вуЕтю...», «тєввЕ-тєввЕ-тєввЕ...» Якщо дослухатися, то почуєте «вітю-вітю-вітю» або «грицю-грицю».

Грицик великий (Limosa limosa) – обережний птах, що селиться на вологих луках та болотах. Добре бігає, літає й плаває. Одразу після прильоту на місця гніздування самці починають токувати: літають і ритмічно хитаються з боку на бік, весь час видаючи жалібний токовий крик. Чисельність грициків під загрозою через зміну біотопів (руйнування луків шляхом розорювання, осушення, заростання високою травою). Грицик великий – під захистом міжнародної та української червоних книг», - йдеться в дописі Петра Катеринича.

Реклама Google

Читайте також: Шпак-хоробряк відбив своє дупло від зазіхань трьох вивірок-рейдеркинь.

Telegram Channel