Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Фотомисливець з Рівненщини вполював пару пернатих, які протягом одного дня знищують 250 «колорадів» на двох

Оце так!

Фото Петра КАТЕРИНИЧА.

Фотомисливець з Рівненщини вполював пару пернатих, які протягом одного дня знищують 250 «колорадів» на двох

Йдеться про сірих куріпок

Фотомисливець з Рівненщини Петро Катеринич виклав у Facebook фото пари сірих куріпок, супроводивши світлину приголомшливою розповіддю.

«Килим юної зелені встеляє заспані поля. Сонце ховається за хмарою, але кілька неслухняних променів губляться між стеблами ніжно-зеленої озимини. Легкий вітер ховається за сірим рядном полишеної з осені кукурудзи – соромиться.

Прошкую легко, дихаю спокійно. Сьогодні свято, тому поля порожні й дикі. Здається, ніби час навколо зупинився – не чути навіть жайворонка. Уважно роздивляюся навколо – помічаю кілька тіней неподалік невисокого пагорба, подекуди всіяного веснянками мокрецю. Присідаю гусаком й підповзаю ближче. Пульс прискорюється – лиш би не злякати. Сумнівів не лишилося – переді мною пара сірих куріпок (Perdix perdix).

Пульс прискорюється – лиш би не злякати. Сумнівів не лишилося – переді мною пара сірих куріпок (Perdix perdix).

Попри зусилля, мене помічають здалека. Півник подає сигнал – й обидва птахи зникають, немов їх і не було. Куріпки міцно притискаються до землі й завмирають. Верхня частина оперення ряба і коричнева, тож куріпка просто розчиняється в ландшафті. Маскування настільки витончене, що птаха може видати лише відблиск темних очей. Шукай зараз вітра в полі. Доведеться зачекати…

Пильно стежу за полем, аж до горизонту. За десять хвилин з межі ледь вигулькує охристо-бура шапочка самця. Він оглядає все довкола, і знову ховається. За п’ять хвилин – друга спроба. Цього разу півник встає у весь зріст і подає сигнал подрузі – можна підійматися. Я сам, наче куріпка, мовчки лежу в міжрядді й тамую подих. Нарешті переді мною з’являються обоє. Самка дещо менша й темніша. Птахи затримуються на кілька секунд й хутко втікають до трави.

Одна сіра куріпка за рік з'їдає понад 5 кг комах, птах здатен знищити до 126 колорадських жуків за день.

Одна сіра куріпка за рік з'їдає понад 5 кг комах, птах здатен знищити до 126 колорадських жуків за день. Попри те, що сіра куріпка корисна для сільського господарства, популяція її зменшується. Основні причини – антропогенні: безконтрольне полювання, використання пестицидів. В країнах ЄС доброю практикою стали охоронні смуги шириною в 5-10 метрів та додаткові межі, які по периметру поля залишають фермери. Ці заходи дотуються урядовими програмами», - написав Петро Катеринич.

Реклама Google

Читайте також: Ратнівським «зебрам» підмалювали білі смужки (Фото).

Telegram Channel