Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Цього літа українським дачникам доведеться рятувати помідори від нової закордонної зарази

Сказитися можна!

Фото pixabay.com

Цього літа українським дачникам доведеться рятувати помідори від нової закордонної зарази

Вона вже поширилася по обидва боки Атлантики

У США та кількох європейських країнах розповсюджується новий томатний вірус коричневої ругози (ToBRFV), який вперше був виявлений в Ізраїлі 2014 р. Про це повідомляє kurkul.com з посиланням на forskning.no.

Зазначається, що вірус дуже стійкий та заразний, і як тільки він потрапляє у томатний сад, від нього важко позбутися. Він завдає шкоди плодам томатів, може вбити рослину цілком і, як наслідок, може призвести до великих втрат для розплідників томатів.

Дослідники NIBIO підрахували, що ймовірність спалаху вірусу дуже висока. Таким чином, Норвезьке управління з безпеки харчових продуктів дозволило програму моніторингу та картографування вірусу коричневої ругози томатів у Норвегії 2021 р. Норвезьке управління з безпеки харчових продуктів візьме зразки рослин томатів, а дослідники NIBIO проаналізують їх.

Напади вірусу коричневої ругози у виробництві томатів дуже серйозні і тягнуть за собою великі фінансові втрати для садівника.

«Напади вірусу коричневої ругози у виробництві томатів дуже серйозні і тягнуть за собою великі фінансові втрати для садівника. Після нападу помідори, швидше за все, у продаж не пустять. Водночас вірус може вражати рослину безсимптомно і це  є нормальним явищем. Тому у результаті всі рослини повинні бути знищені, а тепличні рослини знезаражені», — повідомила Емілі Санделл, спеціаліст з питань овочів, фруктів та ягід Норвезької асоціації садівників.

Також вона наголосила, що сувора гігієна та профілактичні заходи — єдиний спосіб боротьби з вірусом.

Читайте також: Тисячі волинян лишилися без роботи: у Польщі померзли лохина та суниці, а також постраждали від заморозків яблуні, черешні, абрикоси та сливи.

Telegram Channel