Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Після розслідування «Букв» Facebook забанив ботоферми «Слуги народу» і Гройсмана

Окрім підтримки партії і президента, мережа займалася критикою опозиційних партій та політиків, зокрема Петра Порошенка та Віталія Кличка.

Фото УП.

Після розслідування «Букв» Facebook забанив ботоферми «Слуги народу» і Гройсмана

Соцмережа Facebook у квітні 2021 року видалила кілька десятків профілів, що пов'язані з партією «Слуга народу» та Володимиром Гройсманом, про які раніше писали «Букви»

Про це повідомляє пресслужба соцмережі.

Підставою для видалення названа «скоординована неавтентична поведінка». Це поняття у Facebook тлумачать як «скоординовані зусилля для маніпулювання публічними дебатами задля стратегічної мети, де фальшиві акаунти є основними для операції».

Реклама Google

«Ми видалили 105 облікових записів Facebook, 24 сторінки та 5 облікових записів Instagram, які були створені в Україні та націлені на аудиторію всередині країни. Ми почали вивчати діяльність цих сторінок після перегляду розслідувань українського видання «Букви». Наше розслідування виявило зв’язки з особами, пов’язаними з політичною партією в Україні «Слуга народу», – йдеться в повідомленні.

Загалом на просування сторінок витратили близько 210 тисяч доларів.

Ми видалили 105 облікових записів Facebook, 24 сторінки та 5 облікових записів Instagram, які були створені в Україні та націлені на аудиторію всередині країни.

Мережа публікувала дописи українською та російською мовами про політику, корупцію, сатиру про COVID-19, слова на підтримку «Слуги Народу» й чинної української влади.  Окрім підтримки партії і президента, мережа займалася критикою опозиційних партій та політиків, зокрема Петра Порошенка та Віталія Кличка.

Окрім того, соцмережа видалила 477 акаунтів Facebook, 363 сторінки, 35 груп та 29 акаунтів Instagram, які були створені в Україні та націлені на аудиторію всередині країни.

«Ґрунтуючись на повідомленні ФБР, ми почали вивчати і розкривати цю орієнтовану на Україну діяльність, яку ми приписали юридичним і фізичним особам, які перебувають під санкціями Міністерства фінансів США – Андрію Деркачу, Петру Журавлю і пов’язаним із Begemot-linked media, а також політичним консультантам, які пов’язані з Володимиром Гройсманом та Олегом Кулінічем», – зазначили в Facebook.

Facebook вважає, що ця мережа ботів здійснювала довготривалу інформаційну операцію, спрямовану на просування сприятливого для Деркача, Гройсмана й Кулініча контенту. На просування мережі витратили майже пів мільйона доларів.

Раніше #Букви розповідали, як ботоферми влади підтримують Зеленського та знищують його опонентів. #Букви помітили брудну гру з боку Офісу президента і розповіли, що і як працює.

Читайте також у нас: Поліція Молдови фактично підтвердила версію, що суддю Чауса вивезли в автомобілі посольства України - ЗМІ​.

#Букви вже аналізували фан-сторінки президента в Instagram (саме там нам пропонували поставити рекламу за російські рублі) та Facebook-сторінку, на якій пана президента називали «хазяїном України» та витрачали тисячі доларів на просування.

Ботоферма налічує щонайменше 20 сторінок в Facebook і понад 100 фейкових акаунтів.

Тільки на політичну рекламу зазначені сторінки витратили майже 30 тисяч доларів — 778 тисяч гривень (про це свідчать дані Бібліотеки реклами).

#Букви також розібралися, звідки лайки ростуть, та як «армія Гройсмана» з росіянками на аватарках за свого лідера воює.

Telegram Channel