Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

МИГДАЛИКИ ЗАХИЩАЮТЬ ВІД РАКУ?

Видаляти гланди дітям до п’яти років не рекомендують

Видаляти гланди дітям до п’яти років не рекомендують
Зовсім недавно при запаленні мигдаликів лікарі радили їх позбутися. Але час довів, що в організмі людини нема нічого зайвого. Ті, хто позбувся мигдаликів, частіше хворіють на алергію, запалення верхніх дихальних шляхів (фарингіти, риніти, синусіти, бронхіти). Встановлено, що гланди — це органи, від яких залежить імунітет. Оскільки до п’яти років формування його ще не завершене, видаляти мигдалики маленьким дітям шкідливо.
У лабораторії імунології і патофізіології Київського інституту отоларингології фахівці, вивчивши кілька сотень історій хвороб, з’ясували, що пацієнти з видаленими мигдалинами у три—вісім разів частіше хворіють на рак верхніх дихальних шляхів, травного тракту і легень. Приблизно такі ж результати одержали і американські онкологи. Причому, вони довели, що рак утричі частіше зустрічається також у пацієнтів, які позбулися апендикса.
Американці, до речі, у свій час найбільше боролися із “зайвими” органами. Гланди, а також апендикс вони видаляли усім новонародженим. А коли у 50-их роках минулого століття розпочалась епідемія поліомієліту, саме ці діти важче хворіли і частіше помирали. Тоді й зрозуміли, що гланди відіграють важливу роль у противірусному імунітеті. Вивчаючи мигдалини, вчені виявили, що заглиблення у них (крипти) є своєрідною лабораторією для розпізнання антигенного складу всього, що потрапляє в організм ззовні (їжі, повітря). Потім у мигдалинах утворюються захисні білки з активними імуномодулюючими властивостями. Саме ці сполуки здатні вбивати в середньому кожну п’яту ракову клітину гортані й крові.
Українські вчені поки що не готові дати однозначну відповідь на усі запитання стосовно цієї проблеми. Потрібні глибші дослідження. Але вже сьогодні медики не рекомендують видаляти мигдалики дітям ще й з тієї причини, що вони запобігають харчовій алергії.
Telegram Channel