Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Акушерка з Любомля прийняла за добу 11 пологів

Покликання Катерини Васейко – допомагати немовлятам з’являтися на світ.

Фото з фейсбук-сторінки: КНП «Любомльське ТМО Любомльської міської ради».

Акушерка з Любомля прийняла за добу 11 пологів

У травні у понад 50 країнах світу відзначають Всесвітній день акушерки, значущість професії якої важко переоцінити, адже саме від їхнього досвіду, знань і навичок дуже часто залежить життя та здоров’я матері та дитини

Майже 25 років поспіль допомагає з’являтися на світ малюкам не лише Любомльського та Шацького, а й з інших районів області, акушерка Любомльського ТМО Катерина Васейко. Її дбайливі руки, витримка, професіоналізм та щире слово допомогли більше трьом тисячам жінкам витримати нелегкі муки при пологах та з'явитися на світ їхнім немовлятам, даруючи найбільшу для кожної жінки радість – материнство.

Реклама Google

У розмові пані Катерина зізнається, що стати акушеркою не було мрією її життя, але просто в один момент зрозуміла, що хоче бути медиком. Для навчання обрала Ковельське медучилище відділення акушерської справи. Після завершення навчання у медзакладі у 1996 році більше року працювала у Любомльській лікарні медсестрою хірургічного кабінету, а потім погодилася піти працювати за спеціальністю – акушеркою у пологове відділення, хоч і було це місце декретним.

Першими наставницями молодої працівниці стали досвідчені акушерки – Мосієвич Євгенія Миколаївна та Гнатюк Марія Олексіївна (на жаль, нині покійна) справжні професіоналки, яким доводилося в різні роки працювати навіть за мінімальних умов.

Найбільше за добу акушеркам доводилося приймати пологів ще у старому приміщенні лікарні - аж 11!

Пам'ятає пані Катерина й перші пологи, які довелося приймати в статусі акушерки: тоді народжувала жінка з Полап Надія Бєдарєва. На запитання, чи не було страху, каже:

«Страх є навіть по цей час, бо це – велика подвійна відповідальність: за життя мами та дитини. У такі моменти ми повинні знайти підхід до кожної жінки, дати поради, настанови, що біль – це невід'ємний супутник при будь-яких пологах, який відчуває кожна жінка. І цей біль потрібно перетерпіти заради появи на світ свого найбільшого щастя – дитини. Повірте, як переживає жінка під час пологів, так само переживає і весь медперсонал. А після народження радіємо появі нового життя разом із мамами».

Так співпало, що жінці двічі доводилося бути учасницею появи на світ своїх двох племінників, приймаючи пологи у рідної сестри. От тоді були не лише подвійні переживання, а й сльози радості! Тут же Катерина Володимирівна 9 років тому народжувала й свою доньку.

 

Загалом обов’язків в акушерок – чимало, оскільки вони повинні супроводжувати кожну породіллю з моменту її прийому (завести історію, описати анамнез), доглядати та допомагати породіллям під час переймів та пологів до моменту виписки з новонародженою дитиною з лікарні. Тепер, зізнається акушерка, кількість пологів зменшилася на третину, бо ще на початку своєї роботи у відділенні народжувалося по 600-700 немовлят у рік, а в останні роки - від 400 до 500. Найбільше за добу акушеркам доводилося приймати пологів ще у старому приміщенні лікарні - аж 11!

У повсякденній роботі акушера найперше – це терпіння

В останні роки до Любомльської лікарні їдуть народжувати не тільки з Шацька та Лукова, де закрили пологові відділення, та інших сусідніх районів. Однією з причин такого вибору жінками є значне покращення оснащення лікарні, наявність комфортних палат для перебування породіль, можливість партнерських пологів. Самі ж пологові зали забезпечені усім необхідним для того, щоб процес народження дитини пройшов для жінок максимально безболісно та в хороших умовах. Команда лікарів, які працюють у відділенні, - справжні професіонали, тому пані Катерина зізнається, що працювати з ними – легко і комфортно.

Читайте такожКурчатка і кролики дарують великодній настрій маленьким пацієнтам лікарні на Волині (Фото)

«Звісно, не все проходить так, як хочеться, бували різні випадки при особливо важких пологах. Як ми це переживали – відомо одному Богу. Тому в роботі взяла за кредо вислів: «У повсякденній роботі акушера найперше – це терпіння». А з нагоди свята зичу своїм колегам сили, віри, завзяття і терпіння, здоров'я родинам та усіляких гараздів!»

Джерело: КНП «Любомльське ТМО Любомльської міської ради»
Telegram Channel