Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Українцям розповіли, які висоти підкорять ціни на харчі

Нічого собі!

Фото depositphotos.com

Українцям розповіли, які висоти підкорять ціни на харчі

Поки дешевшають лише сезонні овочі та яйця

В Україні та в цілому світі продовжують зростати ціни на продукти. З початку року рекордно подорожчали цукор, соняшникова олія та яйця. Про це розповів Олексій Дорошенко, керівник Асоціації постачальників торговельних мереж, передає kurkul.com з посиланням на golos.ua.

«Після річного подорожчання почався тренд на зниження цін. По-перше, почали дешевшати сезонні овочі. По-друге, почали знижуватися ціни на яйця. Разом з тим, українські виробники яєць стали знову виходити на європейські ринки, що погано для внутрішнього споживача. Ціни на яйця просіли, але не сильно», — повідомив експерт.

За його словами, також у всьому світі спостерігається тренд подорожчання яловичини, і Україна не виняток. Це пов'язано зі скороченням поголів'я. Поряд з цим не падають ціни на кукурудзу, олію і комбікорми. Вниз пішли тільки ціни на пшеницю.

Іншими словами, значного зростання цін на хліб не буде, оскільки попит на пшеницю не збільшується. Але говорити про те, що продукти в найближчі роки будуть дешевшати, не варто.

«Для подорожчання хліба були базові причини. Минулого року ціни на пшеницю скакали. Саме сировина за останні кілька місяців подорожчала на 25%, а хліб — на 20%. Тобто, між сировиною і кінцевим продуктом різниця 5%. Тому ціни на хліб продовжують рости. Але пекарі говорять, що потенціал зростання цін становить 3-4%. Іншими словами, значного зростання цін на хліб не буде, оскільки попит на пшеницю не збільшується. Але говорити про те, що продукти в найближчі роки будуть дешевшати, не варто», — підкреслив Олексій Дорошенко.

Таким чином, дешеві продукти йдуть в минуле. Один з факторів — пандемія. Також в тренді якісніше харчування, що популярно в США і країнах ЄС. Нові якісні продукти дорожчі на 50%. Разом з тим, значних стрибків цін, які були пов'язані з пандемією, теж чекати не варто.

«Через COVID-19 практикувалася жорстка санітарна перевірка продуктів, що позначалося на ціні. Тепер це відходить на другий план, а подорожчання буде пов'язано з виробництвом. Якщо у світі буде вироблено достатньо продуктів, то ціна на них буде нижче. Якщо мало, то вартість буде зростати», — пояснює фахівець.

Експерт прогнозує, що подальшого подорожчання молокопродуктів не буде. В країні підвищується температура повітря, тому рогату худобу знаходиться на випасі. Відповідно, молока буде більше. Плюс зростає промислове поголів'я корів, а там дуже висока жирність молока. Це означає, що корова, яка дає 10 л промислового молока рівноцінно по жирності і поживної цінності 15 л молока з приватного сектора.

«Українці стали більше заощаджувати і менше купувати з кількох причин. По-перше, продукція подорожчала. По-друге, доходи громадян зменшилися. Люди економлять на харчуванні через те, що змушені ще оплачувати комунальні послуги. Тренд на зниження купівельної спроможності буде тривати до тих пір, поки ми не побачимо нові робочі місць в країні з високою заробітною платою», — резюмував Олексій Дорошенко.

Читайте також: Заради 10-річної дівчинки мер Нововолинська вийшов до людей... у спортивному костюмі (Відео).

Telegram Channel