Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Лучани зібралися на мітинг, щоб врятувати дитячу залізницю. Що їм відповіли (Фото)

Активісти поки не добилися свого!

Фото «Суспільне».

Лучани зібралися на мітинг, щоб врятувати дитячу залізницю. Що їм відповіли (Фото)

На акцію, яка тривала годину, пришли майже 30 людей

В обласному центрі Волині організували мітинг на підтримку Луцької дитячої залізниці та її збереження, діяльність якої в грудні минулого року припинила «Укрзалізниця». Про це пише «Суспільне».

Захід організували біля приміщення станції «Росинка» 16 травня. Учасники зібралися із плакатами «Врятуємо дитячу залізницю», «saverailway», «Врятуємо ЛДЗ», «Не можна закрити». Акція тривала впродовж години.

На телефонному зв'язку з учасниками мітингу був директор департаменту економічної політики Луцькради Борис Смаль. Із його слів, місто готове придбати дитячу залізницю або взяти в оренду, щоб зберегти її функціональне призначення.

Серед учасників було чимало випускників залізниці. Як розповів Суспільному організатор заходу Владислав Корецький, «Укрзалізниця» не показує бажання, аби Луцька дитяча залізниця працювала, тож, із його слів, переговорний процес затягується.

З метою зменшення збитковості АТ «Укрзалізниця», зокрема економії витрат на утримання інфраструктури, рухомого складу та персоналу регіональної філії «Львівська залізниця», в період фактичної відсутності навчань, практики та руху поїздів, функціонування Луцької дитячої залізниці припинено.

Організатор події зауважив: підготує 16 травня лист до Президента Володимира Зеленського з проханням зберегти міську залізницю. Каже: раніше такі листи писали, але відповіді не отримували.

Останню відповідь із приводу подальшої діяльності дитячої залізниці від регіональної філії «Львівська залізниця» АТ «Укрзалізниця» отримав Владислав Корецький.

У листі зазначається, що рухомий склад, верхню будову колії, пристрої сигналізації та зв'язку законсервували, забезпечили охорону майна, скоротили посади із дотриманням вимог чинного законодавства про працю. Як сказано в документі, персонал дитячої залізниці перевели на інші посади в межах регіональної філії «Львівська залізниця».

Нагадаємо, у Луцьку невідомі масово понадрубували дерева. Чим це небезпечно.

«Діяльність дитячих залізниць не є основною діяльністю АТ «Укрзалізниця» і завжди була збитковою. З метою зменшення збитковості АТ «Укрзалізниця», зокрема економії витрат на утримання інфраструктури, рухомого складу та персоналу регіональної філії «Львівська залізниця», в період фактичної відсутності навчань, практики та руху поїздів, функціонування Луцької дитячої залізниці припинено», – йдеться в листі.

Довідково:

  • Луцька дитяча залізниця була відкрита у листопаді 1954-го року. Вагони – польського виробництва 60-х років минулого століття. Приміщення станції збудоване лучанами на початку 50-х років. Площа, яку займає залізниця, близько двох з половиною гектарів. У зв’язку з карантином залізниця у 2020 році не працювала.
  • У вересні минулого року колектив Луцької дитячої залізниці повідомили про новий штатний розпис та скорочення працівників.
  • У листопаді «Укрзалізниця» повідомила листом міську раду, що не може передати у комунальну власність міста Луцьку дитячу залізницю та дві станції. В «Укрзалізниці» пропонують місту розглянути можливість придбати або взяти в оренду дитячу залізницю та станцію.
  • У грудні 2020 року п'ятьох із дев'яти працівників перевели на інші посади в «Укрзалізниці», а 514 дітей повідомили, що занять в гуртку юних залізничників більше не буде. Луцькрада розпочала перемовини та листування з «Укрзалізницею» щодо подальшої долі дитячої залізниці.
  • У березні 2021 року Луцький міський голова Ігор Поліщук повідомив, що із «Укрзалізницею» вдалося домовитися з головою правління «Укрзалізниці» Володимиром Жмаком про купівлю і передачу місту всього майнового комплексу у найближчі два місяці. Сума, у скільки обійдеться місту дитяча залізниця, поки невідома – точну вартість підраховує власник.
  • У квітні 2021 року із приміщення станції «Росинка» вивезли меблі, обладнання, стенди та форму гуртківців-залізничників. Обладнання, яке описали та забрали 31 березня, передали на баланс Рівненської дитячої залізниці та Рівненської дирекції залізничних перевезень. 
 
 
 
Telegram Channel