Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Відомі волиняни сьогодні вбралися у вишиванки (Фото)

Сорочки – одна гарніша іншої.

Фото з фейсбуку.

Відомі волиняни сьогодні вбралися у вишиванки (Фото)

А ви одягнули нині вишиванку?

Щороку у третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки. Святкування заснували у 2006 році з ініціативи студентки Чернівецького національного університету Лесі Воронюк. Це свято, присвячене українській національній культурі і традиціям, попри свій відносно молодий вік, вже набуло широкої популярності та стало традиційним.

Вишиванка вважається оберегом від усього поганого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси і міцного здоров'я, а також щастя. В Україні вишивка також символізує і сімейну пам'ять, вірність і любов у сім'ї. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя і свободу в орнаменті вишивок.

Волиняни завжди шанували і сповідували українські традиції і вже прикметно цього дня вбралися в національне вбрання й похизувалися фотографіями у фейсбуці.

Фото у вишиванці рано-вранці показала журналістка Суспільного Волині Олена Чернуха. У неї, до слова, сьогодні день народження. Вона зізналася, що уперше так співпало.

Світлину в національному вбранні вранці показав ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось.  Очільник вишу сфотографувався разом із дружиною. «З Днем вишиванки! Цінуємо традиції!», – прокоментував фото він.

 Одягнули традиційний український одяг нині працівники Державної міграційної служби України у Волинській області.

 

 Вбрався у вишиванку і голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко. Фото він розмістив на своїй сторінці у фейсбуці.

 

«Нехай українська вишиванка об’єднує нас не лише у цей день, а завжди спонукає до єдності та суспільної злагоди задля миру, достатку та добробуту у нашому спільному домі, що зветься Україною», – зазначив очільник краю. 

У вишиванці сьогодні  і Ковельський міський голова Ігор Чайка. «З Днем вишиванки, друзі! Щоб візерунок вашого життя лягав рівно, вузлики були непомітними, а кольори такими, що радують серце!», – прокоментував він своє фото у фейсбуці. 

 

Сфотографувалися у вишиванках й Луцький міський голова Ігор Поліщук разом зі своїми заступниками Іриною Чебелюк, Юрієм Вербичем та секретарем ради Юрієм Безп ятком. 

 

У вишиванках нині – волинські поліцейські. «Одягнути її хоча б раз на рік – це для мене честь», – розповів офіцер Зимнівської громади Орест Бабій.

 

 Сорочку поліцейському подарувала мама ще на 18-річчя, тому вона для нього – особлива і цінна. Щодня поліцейський носить формений одяг і служить на благо своєї громади, однак раз на рік одягає вишиванку, аби підтвердити відданість споконвічним традиціям.

Сьогодні чимало волинських поліцейських приєднались до флешмобу #поліціяувишиванках і одягли вишитий одяг.

У когось вишиванка є вже багато років, хтось придбав її нещодавно, у когось вона має особливу історію, але безумовно одне: вишиванка свідчить про шану й повагу до українських традицій.

Підтримали популяризацію і збереження українських цінностей і працівники управління патрульної поліції Волині: 

«Сьогодні ми одягнули вишиванки на своє тіло, а наша душа завжди яскраво виражає свою національну та громадянську позицію.Знаємо, що сьогодні по всьому світу українці та наші прихильники одягнули вишиванки. Це знак того, що ми єдині і маємо спільну духовну свідомість», –  йдеться у дописі під фото на їхній сторінці у фейсбуці.

Речниця патрульних Валентина Мельник 

У день Вишиванки вбралися в національний одяг отець Валентин з матінкою Оленою Марчуки.

Показала свою вишиванку депута Луцької міськради Алла Доманська. Її сорочку вишивала ще бабця. 

 

Замість звичного форменого одягу нині вдягнули вишиванки нацгвардійці Військової частини 1141, долучившись таким чином до святкування Всесвітнього дня вишиванки і засвідчивши свою приналежність до віковічної української культурної традиції.

«Вишиванка – це символ нашої ідентичності та самобутності. Тож бережімо споконвічні символи української культури, як бережемо мир на нашій українській землі», - наголосив командир військової частини 1141 підполковник Василь Гуртовський.

 

 Також у вишиванках нацгвардійці підняли Державний прапор та усі разом виконали Державний Гімн України.

 

Показала свою вишиванку депутат Волинської облради Юлія Вусенко:

«Для мене вишиванка є справді генетичним кодом. Бо ця традиційна одіж перебрала на себе весь символізм шиття, яке для українців є сакральним. Дуже подобається вишиваний одяг, я відстежую робити майстрів, відмічаю нові тенденції у моді щодо його носіння. Проте якщо такий одяг немає індивідуального, то він втрачає для мене своє надзначення, адже коли це зроблено для тебе особисто, тоді ти відчуваєш її, як особливу річ, як обері. Вірю, що речі такі наділені енергетикою, що і кольори та узори можуть мати своє значення. Вишиванка недарма вважається оберегом, саме в шиття можна вкласти усю любов і такі речі можуть оберігати рідних людей. Одягу вишитого маю небагато і одягаю його в особливі дні. В будні його часто не ношу, чого не скажу про свою доньку, яка часто одягає вишиванку, бо їй дуже до душі вишиті сорочки. В родині дуже шанується вишита сорочка прабабусі, якій понад сто років, хочеться зберегти її для нащадків, щоби мали родинний оберіг», – розповіла вона.

Діти Юлії Вусенко люблять одягати вишиванки

 
 

 

 

Джерело: Фейсбук
Telegram Channel