Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Зеленський і його команда можуть понести відповідальність за «вагнерівців», – Рябошапка

Колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка.

Фото Ліга.

Зеленський і його команда можуть понести відповідальність за «вагнерівців», – Рябошапка

Президент України Володимир Зеленський та представники його команди можуть понести кримінальну відповідальність за низку ухвалених ними рішень

Таку думку висловив в інтерв’ю YouTube-каналу «Є питання» колишній генпрокурор України Руслан Рябошапка, пишуть Букви.

У нього запитали, чи може з юридичної точки зору понести відповідальність команда Зеленського і він сам за деякі рішення, ухвалені за останні два роки: «справу вагнерівців» (якщо буде доведено, що на Банковій мав місце злив інформації щодо цієї спецоперації); спосіб звільнення голови Конституційного суду; закриту «справу Татарова» (заступника голови Офісу президента Олега Татарова) тощо. На це Рябошапка відповів ствердно.

«Я думаю, що за все з цього, що ви назвали, вони можуть понести відповідальність. Є деякі рішення, які взагалі лежать на поверхні. Там практично нічого не потрібно доводити. Ті самі санкції щодо контрабандистів чи санкції щодо злодіїв у законі – вони очевидно незаконні. Ці санкції запроваджені не рішенням Ради національної безпеки і оборони. РНБО давала рекомендації президентові щодо застосування санкцій, а президент власним підписом, одноособово впровадив це рішення. Він міг або впровадити, або не впровадити. Впровадивши, він одноособово взяв на себе відповідальність кримінальну за це», – наголосив Рябошапка.

За його словами, в майбутньому предметом для розслідування можуть стати і дії людей, які готували санкції. «Наприклад, санкції щодо фінансування тероризму. Мені дивно чути від Баканова (голови СБУ Івана Баканова, – ред.), який вносив подання застосувати санкції, а потім говорить, що в нього немає доказів. Принаймні, він мав би бути більш стриманим і не говорити, що цих доказів не існує. Так само люди, які готували санкції щодо контрабандистів чи злодіїв у законі, – вони теж повинні були розуміти, що підготовка такого рішення є незаконною. От зараз розслідують справу щодо Харківських угод. Це дуже схожа історія, і спосіб доказування буде таким самим. Люди, які готували проєкти рішень, понесуть відповідальність. Люди, які підписували ці документи, понесуть відповідальність», – пояснив Рябошапка.

Мені дивно чути від Баканова (голови СБУ Івана Баканова, – ред.), який вносив подання застосувати санкції, а потім говорить, що в нього немає доказів.

Він додав, що Володимир Зеленський також повинен це усвідомити. «І Зеленський теж має це розуміти. Він має усвідомити, що неправда – те, що його переконують, що це колегіальне рішення і він за нього не буде нести відповідальності», – зазначив Рябошапка.

На запитання, чи напрацювала команда Зеленського «на другий президентський термін, або ж на перший тюремний», колишній генпрокурор відповів, що «очікувань і сподівань українців»  команда президента поки не виконала.

Читайте також у нас: На Горохівщині горів колишній корівник​.

«З іншого боку можна це оцінити як свого роду таке цунамі, яке може зруйнувати той політичний ландшафт, що існував попередні 30 років. Кланові, олігархічні зв’язки, зв’язки між олігархами і політиками – це все може бути зруйновано таким цунамі, яким є сьогодні Зеленський. Інша проблема, що цей цунамі некерований, і, крім того, що зруйнувати олігархічні клани, він може зруйнувати і саму країну», – заявив Рябошапка.

 

Telegram Channel