Перш ніж зберігати картоплю, її необхідно добре просушити на відкритому повітрі. Зберігати її можна у контейнерах або в ящиках з невеликими отворами в стінках для доступу повітря...
Перш ніж зберігати картоплю, її необхідно добре просушити на відкритому повітрі. Зберігати її можна у контейнерах або в ящиках з невеликими отворами в стінках для доступу повітря.
Ящики ставлять на підставки (15-20 сантиметрів над підлогою) і не присувають впритул до стіни. Верхній шар бульб часто запотіває, що створює вогнища захворювань. Щоб цього уникнути, варто укрити картоплю гігроскопічними матеріалами. Поверх картоплі можна покласти шар буряків. Дуже зручною тарою є сітчасті мішки, в яких картопля добре вентилюється. У залежності від ступеня стиглості помідори зберігають у різних температурних умовах. Помідори сортують і укладають у 1-2 ряди в невеликі ящики. Плоди зелені та молочної стиглості, призначені для тривалого зберігання, зберігають при температурі 10-12 градусів тепла, відносну вологість підтримують на рівні 80-85 відсотків. У таких умовах плоди можуть зберігатися кілька місяців. При температурі 1-2 градуси тепла такі помідори втрачають здатність до достигання. Плоди бурого ступеня стиглості зберігають при температурі 4-6 градусів тепла і відносній вологості 90 відсотків. Плоди рожевої стиглості зберігаються значно менше, ніж плоди двох попередніх груп. Оптимальна температура для них 0-2 градуси. У домашніх умовах цибулю найкраще зберігати в сухому приміщенні при температурі 18-24 градуси тепла. Цибулю зв’язують у вінки або в’язки, укладають в кошики чи ящики місткістю до 20 кілограмів. Можна зберігати на стелажах шаром не більше 30 сантиметрів. Цибуля добре зберігається, якщо вона попередньо добре висушена. Важливо, щоб висохла шийка, тобто засохлі листки довжиною близько 4 сантиметрів в основі. Найбільші втрати при зберігання цибулі відбуваються через недостатньо висушену шийку. Яблука, призначені для зберігання, знімають дбайливо і тільки вручну. Днів за 10 до збирання сховище провітрюють. Яблука найкраще зберігати в дерев’яних ящиках місткістю 20-25 кілограмів чи в картонних коробках. Ящики повинні бути чистими. Кожен ряд яблук перекладають стружкою листяних порід. Можна загорнути кожен плід у серветку, просочену вазеліновою олією. Для просочення 500 серветок потрібно 100 грамів вазеліну. У такій обгортці варто зберігати, насамперед, плоди з ніжною шкірочкою. Заповнені ящики встановлюють у штабелі. Приміщення для зберігання винограду має бути прохолодним і добре вентильованим. Оптимальна температура для зберігання 0-5 градусів. Разом з виноградом не можна зберігати картоплю й овочі, тому що вони виділяють багато вологи. Найбільш придатний для зберігання товстошкірий виноград з пухким гроном. Грона, що призначені для тривалого зберігання, не можна збирати в кошики. Їх кладуть на рейки з носилками, після чого переносять у приміщення для зберігання і встановлюють на спеціально приготовленій етажерці. Таким способом виноград можна зберігати 1,5-2 місяці. Для нетривалого зберігання (15-20 днів) грона розкладають в неопалювальному приміщенні, щоб вони не стикались. Невелику кількість винограду можна зберігати у воді. Для цього грона зрізують з частиною лози і встановлюють у посудини з водою. Щоб вона не зіпсувалась, додають шматочок деревного вугілля.