Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Чому тисячі людей протестують проти відкриття китайського університету в Угорщині

Мітингарі не погоджуються з політикою китайської влади.

Фото EPA.

Чому тисячі людей протестують проти відкриття китайського університету в Угорщині

Фуданьський університет - один з найпрестижніших навчальних закладів Китаю

Активісти, які виступають проти плану будівництва китайського містечка Фуданьського університету в Будапешті, пройшли вулицями міста до будівлі парламенту

Противники проєкту заявляють, що він підриває власну вищу освіту в країні та посилює вплив комуністичної влади Китаю.

Як наголошували учасники акції, уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана має тісні зв'язки з Пекіном, передає ВВС.

Реклама Google

Мер Будапешта Гергелі Карачсоні цього тижня оголосив, що назве вулиці в цьому районі на честь жертв порушень прав людини в Китаї.

«Орбан і (його права партія - ред.) Фідес зображують себе антикомуністами, але насправді комуністи є їхніми друзями», - заявив агентству студент університету Сонджа Радіч, який був на марші.

Інший демонстрант на ім'я Патрік, який теж є студентом, заявив, що будь-які державні кошти, заплановані на проєкт Фуданьського університету, натомість мають використовуватися «для вдосконалення наших власних університетів».
Будівництво кампусу Фуданьського університету в Будапешті, за оцінками, коштує близько $1,8 млрд. доларів. Це більше, ніж уряд Орбана витратив на всю систему вищої освіти у 2019 році.

Приблизно $1,5 млрд доларів витрат буде забезпечено позикою китайського банку, про що свідчать документи, отримані Direkt36, угорським відділом журналістських розслідувань.

Нагадаємо, у Польщі хочуть вакцинувати робітників з України.

Разом з тим, за даними ліберального аналітичного центру Republikon Institute, близько двох третин угорців не підтримують китайський університет.

Проти кампусу також виступає й мер Будапешта Гергелі Карачсоні, який на початку цього тижня оголосив, що назве вулиці в цьому районі на честь жертв порушень прав людини в Китаї.

Серед нових назв - дорога Вільного Гонконгу, вулиця Далай-лами та дорога уйгурських мучеників, названа на чест переважно мусульманської етнічної групи, яка, на думку міжнародних урядів, стала жертвою послідовних порушень прав людини та геноциду в китайському Синьцзяні.

Telegram Channel