Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Європейський дипломат розповів історію словацької частини, яка воювала на Волині під час Першої світової війни (Фото)

Фото Сергія Наумука.

Європейський дипломат розповів історію словацької частини, яка воювала на Волині під час Першої світової війни (Фото)

Заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Словацької Республіки в Україні Матуш Корба бере участь у роботі круглого столу, присвяченого Першій світовій війні

Круглий стіл на тему: «Луцький (Брусиловський) прорив (до 105 річниці): з історії Першої світової війни на Волині» триває у Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки.

Участь у заході беруть професор Геннадій Бондаренко, доктор історичних наук, професор Олександр Дем’янюк, заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Словацької Республіки в Україні Матуш Корба, волинський археолог Олексій Златогорський, завідувач Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки Олег Ткачук, краєзнавець Сергій Яровенко, заступник декана факультету історії, політології та національної безпеки Волинського національного університету імені Лесі Українки Тарас Літковець, краєзнавець Геннадій Гулько, кандидат історичних наук Сергій Панишко, кандидат політичних наук Василь Пахолок, викладач Луцького педагогічного коледжу Анатолій Кравець, зберігач фондів І-ої категорії Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки Василь Карпюк, кандидат історичних наук Аліна Карпюк.

Заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Словацької Республіки в Україні Матуш Корба розповів про бойовий шлях словацьких полків австро-угорської 37-ї піхотної дивізії Гонведа. Ця частина воювала саме на Волині, поблизу сіл Карпилівка та Мощаниця нинішнього Луцького району.

З вступною доповіддю виступив доктор політичних наук, доцент, декан факультету історії, політології та національної безпеки Волинського національного університету імені Лесі Українки Ярослав Ярош.

Геннадій Бондаренко розповів про «Актуальні питання Першої світової війни». Він наголосив на необхідності вивчення історії з точки зору національної безпеки. 

Доповідь Олександра Дем’янюка стосувалася Волинської губернії періоду Першої світової війни.

Заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Словацької Республіки в Україні Матуш Корба розповів про бойовий шлях словацьких полків австро-угорської 37-ї піхотної дивізії Гонведа. Ця частина воювала саме на Волині, поблизу сіл Карпилівка та Мощаниця нинішнього Луцького району. А після Луцького прориву відступила до Затурець. При цьому втратила 12 тисяч вояків з 14 тисяч особового складу.

Олексій Златогорський розповів про виявлені місця поховань словацьких солдатів та про переклад на українську спогадів офіцера  37-ї піхотної дивізії Гонведа. 

 
 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel