Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
В Україні різко подорожчає пиво

Українці сьогодні і так вже платять з одного літра пива 4,62 гривні акцизу.

Фото agronews.ua.

В Україні різко подорожчає пиво

Якщо акциз на всі спиртні напої просто планують механічно підняти на 5%, то для пива підготували свій, окремий, сценарій підвищення податку.

Ціна на пиво вже найближчим часом може різко підскочити. Споживачі будуть змушені платити за літр улюбленого напою більше, ніж зараз: від 50 копійок до 7 гривень. Таке підвищення ціни може бути пов’язане з новою методикою обчислення акцизу на пиво. Про це повідомляє TodayUA, пише agronews.ua.

Кабмін, який зараз всіляко намагається збільшити бюджетні надходження, вирішив підвищить акцизи на спиртне. Для цього в уряді підготували законопроект №5600, яким внесуть зміни до Податкового кодексу України. Зокрема, планують підвищити акцизні збори з спиртного.

Однак, якщо акциз на всі спиртні напої просто планують механічно підняти на 5%, то для пива підготували свій, окремий, сценарій підвищення податку. У підсумку, якщо цей сценарій буде реалізований, ціна на пиво виросте дуже відчутно.

Як будуть підвищувати акциз на пиво

Зараз за пиво сплачують акциз з розрахунку на один літр виробленого пива. Він становить 2,78 гривні на літр. Однак законотворці з Кабміну хочуть брати акциз не з літра пива, а з літра спирту, який міститься в пиві. Вартість цього акцизу становить 59,82 гривні на літр.

У галузевій компанії «Укрпиво» вважають, що така ініціатива виключно негативно позначиться на галузі в цілому, ну і, звичайно, на гаманцях споживачів. Крім того, що постраждають самі працівники пивної галузі, яких сьогодні налічується близько 10 тисяч осіб, під удар потраплять і працівники суміжних галузей. А це вже вдесятеро більша чисельність, тобто, близько 100 тисяч.

Через тривалі карантинні обмеження та кілька локдаунів, пивна галузь і так зазнає величезних збитків. Зокрема, продаж кегового пива скоротився на 66%. Однак, незважаючи на це, пивна галузь за 2020 рік сплатила до бюджету 26 мільярдів гривень податків. Підвищення акцизної ставки і, відповідно, ціни на пиво, скоротить обсяг продажів цього напою. І в підсумку, замість підвищення податкових надходжень від пива, держава отримає їхнє скорочення.

За рахунок всіх накруток до споживача воно дійде приблизно на 5-6 гривень за літр дорожче ніж зараз.

У Кабміні пояснюють такі зміни в оподаткуванні прагненням підтягти українські акцизи до європейських. Однак українці сьогодні і так вже платять з одного літра пива 4,62 гривні акцизу (2,78 гривні з виробництва і близько 1,84 з реалізації). А в Європі акцизні збори з літра пива становлять приблизно 3,07 гривні. Тобто, у нас і так вже податок вище, ніж у Європі.

Всі затрати нового оподаткування ляжуть на гаманець споживача

Природно, що за підвищення акцизної ставки зрештою заплатить споживач. Приріст ціни на пиво буде неоднорідним: від 30-50 копійок до 6-7 гривень на кожному літрі.

Читайте також: Фермер із Закарпаття: ціна на полуницю нижче 30 гривень за кіло цьогоріч не опуститься 

Власник пивоварні First Dnipro Brewery Дмитро Некрасов пояснив такий розкид за цінами. Якщо у пивоварні є свої точки збуту, які стабільно приносять дохід (фірмові магазини, бари чи пивні ресторани), то зростання ціни на пиво з низьким вмістом спирту (до 5%) буде невеликим. Величина акцизу на літр складе близько 3 гривень. Це не набагато вище, ніж нині існуючий акциз величиною у 2,80.

Якщо ж пиво буде з вмістом спирту 7-8%, то акциз буде вже близько 5 гривень на кожному літрі. Ще гірше, якщо у виробника немає постійних точок збуту, і він просто віддає свій товар для роздрібного продажу. Тоді ціна на пиво підвищиться ще більше.

«За рахунок всіх накруток до споживача воно дійде приблизно на 5-6 гривень за літр дорожче ніж зараз», – підсумував Дмитро Некрасов.

Telegram Channel